Izvor: B92, 27.Dec.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telekom kao podsticaj berzi

Beograd -- Ako se akcije Telekoma i Aerodroma "Nikola Tesla" uključe na tržište Beogradske berze, biće to podsticaj razvoju tržišta kapitala Srbije, kaže Gordana Dostanić.

To će uticati na atraktivnu ponudu i privlačenje novih investitora, kaže direktorka Beogradske berze.

Dostanićeva je rekla da 2010. nije bila uspešna ni za Beogradsku berzu, gde je vrednost prometa bila upola manja nego 2009, a osetan pad berza beleži svake godine, počev od 2007. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Da je iza nas teška i nimalo uspešna godina misli i većina ekonomista.

Beogradsku berzu i druge institucije tržišta kapitala u narednoj godini očekuje reorganizacija u skladu s najavljenim novim Zakonom o tržištu kapitala -izjavila je direktorka Begradske berze Gordana Dostanić.

Ona je rekla da je Nacrt ovog zakona spreman, a njegovo usvajanje očekuje se na prvom redovnom zasedanju Skupštine u 2011. godini.

„Ako bi išlo po tom planu, to bi značilo da bi sve institucije tržišta kapitala morale da rade na aktima, reorganizaciji i usaglašavanju sa novim zakonskim propisima, pa bi kraj sledeće godine bio neki termin kada bi tržište počelo da funkcioniše, novi zakon počeo da funkcioniše u novoj organizaciji u skladu sa novim zakonom o tržištu kapitala", kazala je Dostanićeva.

Ona je napomenula da se očekuje da će Zakon o tržištu kapitala biti usvojen istovremeno sa Zakonom o privrednim društvima, što će dodatno povoljno uticati na celokupno tržište kapitala.

Ova godina nije bila loša samo za Beogradsku berzu. Većina ekonomista slaže se u oceni da je 2010. bila teška i nimalo uspešna.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da su 2010. obeležile negativne tendencije, a kao najnepovoljnije izdvojio je povećanje nezaposlenosti, višak uvoza nad izvozom, povećanje državnog duga i dvocifrenu inflaciju.

"Inflacija je jedan od onih nezgodnih fenomena koji kad se otmu teško se vraćaju, nego što bi bio slučaj da smo se držali planiranih. Jako sam zabrinut zbog tih inflacionih tendencija, bojim se da njima neće biti kraj u ovoj godini nego da će se produžiti i dalje", ocenjuje Madžar.

I Dejan Erić sa Instituta ekonomskih nauka smatra da u 2010. ne možemo da budemo zadovoljni učinjenim.

Ekonomisti se slažu i u oceni da će naredne godine biti problematično održavanje opšte likvidnosti privrede, kao i u tome da bi u narednoj godini moralo mnogo više da se investira u infrastrukturu.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.