Telefoniranje skuplje 45 odsto

Izvor: Glas javnosti, 16.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefoniranje skuplje 45 odsto

BEOGRAD - U naredna dva meseca građanima će računi za fiksni telefon porasti za skoro polovinu, tačnije 45 odsto, pošto je Republička agencija za telekomunikacije juče odobrila povećanje cena impulsa i pretplate po zahtevu „Telekoma Srbija“. RATEL, međutim, predviđa da će preduzećima računi pasti za 20 odsto.

- Vodeći se, između ostalog, i planiranom promenom vlasničke strukture „Telekoma“ i neophodnošću stvaranja uslova za istinsku liberalizaciju tržišta fiksne >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << telefonije, obezbeđivanjem cenovne atraktivnosti za potencijalne investitore, kao i komparativnom analizom sa zemljama i operatorima iz okruženja, RATEL je odlučio da poveća mesečnu pretplatu za telefon sa 74,7 na 195 dinara, bez PDV-a, kao i da izjednači cenu impulsa za građane i preduzeća na 0,6074 dinara, bez PDV-a - saopštio je RATEL. Pretplata će poskupeti već od novembra, dok će se skuplji impulsi naplaćivati od decembra.

Najniže u regionu

Ovim potezom građanima je, kako objašnjavaju u RATEL-u, zapravo cena impulsa povećana za 100 odsto, pošto je ranije iznosila 0,3037 dinara, dok je privredi telefoniranje poskupelo za dvadesetak procenata, s obzirom da je dosadašnja cena bila 0,5019 dinara po impulsu, plus PDV.

Agencija za telekomunikacije je, međutim, odbila da prihvati zahtev za povećanjem cena pretplate za dvojničke telefonske priključke i ISDN priključke.

I pored ovog poskupljenja, kako ističu u RATEL-u, visina pretplate za telefon, kao i cena impulsa ostaće najniže u regionu, čak i pri poređenju sa cenama u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koje imaju manji bruto domaći proizvod od Srbije. Zanimljivo je, međutim, da je poskupljenje impulsa u domaćem saobraćaju najavljivano odavno i da je trebalo da se sprovede još u junu prema ranijim izjavama, ali da je paralelno s tim trebalo da padnu cene u međunarodnom saobraćaju, o čemu zasada nema reči.

Osim poskupljenja u fiksnoj telefoniji, RATEL je doneo odluku i o objavljivanju Pravilnika o voipu, odnosno o uslovima za pružanje usluga prenosa govora korišćenjem Interneta. Ovaj način telefoniranja ogleda se u tome što se glas ne prenosi klasičnim telefonskim putem, već preko interneta, što dramatično snižava troškove razgovora. Prema nekim procenama, uštede idu čak i do 7,5 puta, što je naročito povoljno za međunarodne pozive.

Ministarstvo za telekomunikacije je prihvatilo Pravilnik o voipu, kao i Pravilnik o uslovima za izdavanje odobrenja za javne telekomunikacione mreže i Pravilnik o uslovima operateru za povezivanje domaće sa telekomunikacionom mrežom druge države, koje će RATEL takođe objaviti u Službenom glasniku.

Jeftiniji internet

U Agenciji smatraju da će početak primene ovih pravilnika omogućiti snažnu konkurenciju na tržištu Interneta, što će omogućiti uvođenje novih usluga za krajnje korisnike, uz bolji kvalitet i niže cene. Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović rekao je da je poskupljenje u fiksnoj telefoniji usklađeno sa troškovnim modelom određivanja cena, a da pravilnici o voipu i povezivanju telekomunikacionih mreža znače da „od danas nema monopola u internetu“.

- To praktično znači da će sve cene u okviru usluga koje se prenose preko interneta drastično da padnu za krajnje korisnike. Korišćenje voipa će biti jeftinije, što će omogućiti korisnicima da jeftinije telefoniraju, kao i stanovnici zemalja u okruženju i Evropskoj uniji - ocenio je Radunović, dodajući da je realna najava ministarke za telekomunikacije Jasne Matić da će internet pojeftiniti za 30 odsto, jer će usvojeni pravilnici omogućiti domaćim internet provajderima da kupuju direktno na evropskom tržištu, a ne preko „Telekoma“ kao do sada.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.