Stiže satnica za “Telekom

Izvor: S media, 27.Sep.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stiže satnica za “Telekom"

Tačan datum raspisivanja tendera za prodaju većinskog paketa “Telekoma Srbija” u Vladi će se utvrditi do utorka - potvrđeno je za “Novosti” u ovoj instituciji.

- Očekuje se da se na sednici u četvrtak, najverovatnije, razgovara o preporukama koje je dao privatizacioni savetnik, ali i o tekstu javnog poziva za pronalaženje strateškog partnera u srpskom telekomunikacionom operateru.

Mada je ranije najavljivano da će čitava priprema tendera biti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << okončan pre kraja meseca i da su zadnji dani septembra “upisani” kao ti u kojima će se u domaćoj i stranoj štampi raspisati javni poziv, proces je usporen. Jer, prethodnih nedelja se intenzivno radilo na formalnom prenosu vlasništva sa državnog PTT Srbija na samu državu.

DIVIDENDE I BUDŽET

Mada je “Telekom Srbije” trenutno najprofitabilnija državna firma od koje i budžet ima korist, u Vladi Srbije ne očekuju da će se u budućnosti smanjenje priliva po osnovu uplate profita nacionalonog teleoperatera značajnije odraziti na državnu kasu. Inače, prema podacima Ministarstva finansija, u prošloj godini je po osnovu uplate dividende od “Telekoma”, budžet bio puniji za nešto iznad tri milijarde dinara, dok se u ovoj godini očekuje priliv između pet i šest milijardi

- Sada je to urađeno i više nema tehničkih prepreka za otpočinjanje procesa prodaje državnog paketa akcija - konstatuju u Vladi Srbije.

Međutim, da bi država za svoje akcije dobila očekivani iznos, od velike važnosti je i kako će se, u odnosu na ovu prodaju, odrediti manjinski partner u “Telekomu”, grčki OTE. Vlada Srbije, naime, još čeka izjašnjenje svog manjinskog partnera u “Telekomu” kojem je, prošlog meseca, dat predlog da se i on obaveže da, u dogledno vreme, proda svojih 20 odsto vlasništva u “Telekomu”, po ceni koju će za većinski paket dobiti država.

- Nadamo se da ćemo njihov odgovor dobiti u narednih nekoliko dana - ističu u Vladi, i napominju da je pitanje hoće li se Grci odlučiti da i oni, u narednih godinu-dve, prodaju svoje akcije novom većinskom vlasniku “Telekoma”, prilično opredeljujuće za potpun uspeh planiranog tendera.

U Nemanjinoj 11 i dalje veruju, što je potvrdila i procena privatizacionog savetnika, da minimalna cena za većinski paket u srpskom operateru ne bi trebalo da bude niža od 1,6 milijardi evra.

- I reakcije potencijalnih kupaca na pomenutu cenu dosta su dobre, pa ćemo se, verovatno, odlučiti da upravo ta cena bude navedena u javnom pozivu kao početna, a da učesnici tendera na posebno zakazanoj aukciji, kroz licitaciju, ponude i više - konstatuju u Vladi Srbije.

Država, inače, kroz zahtev za posedovanje zlatne akcije, koji će, takođe, biti naveden u javnom pozivu za “Telekom”, planira da u ovoj firmi zadrži pravo odluke o svim važnim pitanjima koja se odnose na budućnost još uvek nacionalnog teleoperatera.

Kako “Novosti” saznaju, u Vladi Srbije su vršene i analize o uticaju priliva od prodaje “Telekoma” u narednoj godini. One ukazuju da bi, samo po osnovu uplate tih početnih 1,6 milijardi evra - naravno ukoliko taj novac ode na investicionu potrošnju, na čemu se u Nemanjinoj insistira - privredni rast u narednoj godini mogao da bude viši za jedan do 1,5 odsto.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.