Šoškić: Sprečićemo nestabilnost

Izvor: B92, 28.Okt.2010, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Sprečićemo nestabilnost

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić kaže da nema razloga za nestabilnost deviznog kursa i najavio razgovor sa Vladom o sprečavanju novih cenovnih šokova.

Šoškić je na Forumu srpskih menadžera rekao da NBS ima mehanizme i raspolaže dovoljnim količinama deviznih rezervi da spreči nagle promene deviznog kursa.

Guverner je kazao da centralna banka može da spreči rast inflacije koja bi ugrozila makroekonomsku stabilnost.

Prodaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća "Telekom Srbija" samo kartkoročno, prema njegovim rečima, može da stabilizuje devizni kurs, a za dugoročnu stabilizaciju potrebna je veća konkurentnost domaće privrede što bi doprinelo rastu izvoza i privlačenje direktnih stranih investicija.

On je kazao da je namera centralne banke da u razgovoru sa predstavnicima Vlade utvrdi mere koje bi u slučaju neopravdanih poskupljenja cena hrane omogućele bolju snabdevnost tržišta i konkurenciju.

Kako je objasnio, neke od tih mera mogle bi biti intervencija iz robnih rezervi, interventni uvoz ili ukidanje carinskih barijera.

U razgovorima sa Međunarodni monetarnim fondom, kako je rekao guverner, nije bilo reči da se smanji procena inflacija za iduću godinu.

"Cilj NBS nije jednocifrena, nego niska jednocifrena inflacija, kao i da se izbegne spiralno prenošenje uticaja promene deviznog kursa na kretanje inflacije i obrnuto", rekao je Šoškić.

On je ocenio da u Srbiji ne postoje uslovi da se domaća valuta zameni evrom u zvaničnom plaćanju i naveo da jednostran prelazak na evro, bez saglasnosti i dogovora sa Evropskom centralnom bankom, ne bi imao samo ekonomske već i političke posledice.

Šoškić je najavio da će NBS podsticati dinarsku štednju i koristiti sve mere iz svoje nadležnosti da se vrati poverenje u domaću valutu što bi stabilizovalo cene i makroekonomske veličine.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.