Sindikati Telekoma traže povećanje zarada

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati "Telekoma" traže povećanje zarada

Sindikat Telekoma Srbija i Jedinstveni sindikat Telekoma, zatražili su danas povećanje zarada zaposlenih, isplatu toplog obroka u visini od 15 odsto prosečne zarade i regresa za godišnji odmor u visini 75 odsto prosečne zarade u Srbiji, koji im prema Opštem kolektivnom ugovoru pripadaju, u skladu sa mogućnostima kompanije.

Reprezentativni sindikati "Telekoma" ocenili su da su ta tri zahteva opravdani zbog promenjenih okolnosti i izjava predstavnika Vlade da će uspešne kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moći da odmrznu i povećaju zarade u 2010. godini.

Sindikati traže što hitnije usvajanje nove stimulativne politike plata, čime će "Telekom Srbija a.d." dobiti pravo da formira zarade u skladu sa poslovnim uspehom, nezavisno od saglasnosti Vlade i ministarstava, dok od menadžmenta, na čelu sa generalnim direktorom, traže da podrže opravdane zahteve reprezentativnih sindikata, budući da se radi o očuvanju najuspešnije srpske kompanije.

Sindikati, u zajedničkom sopštenju, ističu da je sporazum između poslovodstva i reprezentativnih sindikata o materijalnom položaju zaposlenih u 2010. godini potpisan na osnovu zaključaka Vlade, prema kojima su zbog ekonomske krize zamrznute zarade za 2009. i 2010. godinu i nema povećanja zarada većih od projektovane inflacije.

Sindikati Telekoma, takođe, podržavaju zahteve Sindikata EPS-a, i ukoliko se i njihovi zahtevi ne uvaže, spremni su na radikalizaciju svojih aktivnosti, koje uključuju i štrajk.

Dva reprezentativna sindikata kompanije "Telekom", u saopštenju su podsetila da ta kompanija posluje u uslovima tržišne konkurencije u svim oblastima, da je u uslovima ekonomske krize u 2009. godini ostvareno 17 milijardi dinara dobiti u Srbiji, a na nivou Grupe oko 23 milijarde dinara, kao i da je otplaćeno 25 odsto duga prema poveriocima, a najveći deo je za vraćanje kredita za kupovinu "Telekoma Srpske".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.