Signal sa vrha Golije

Izvor: Politika, 15.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Signal sa vrha Golije

Svako domaćinstvo na Goliji i Javoru, posredstvom 12 baznih stanica „Telekoma”, povezano je telefonskom vezom sa ostatkom sveta

Jankov kamen na Goliji – Jankov kamen je sa 1.833 metra nadmorske visine vrh Golije, na kome je nedavno „Telekom” podigao predajnik. Skakućući iz rupe na izrovan kamen i obratno, pošto puta nema, može mu se prići samo tokom jula i avgusta, a u septembru, ako nema obilnih kiša.

– U ivanjičkom kraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Telekom” je u protekle četiri godine podigao 12 baznih stanica, kakva je i ova na Jankovom kamenu. Tako smo obezbedili da 3.000 telefonskih brojeva bude povezano sa ostatkom sveta, sa civilizacijom smo umrežili doslovno ovdašnje svako domaćinstvo, čime smo i Goliju približili turistima – kaže za „Politiku” Milutin Spasojević, direktor Izvršne jedinice „Telekoma” u Čačku, koja je radila instalacije i stara se o telefonskom signalu u ovom delu republike.

Telefonsku vezu WLL (skraćenica na engleskom za bežičnu lokalnu omču) dobilo je 2.300 domaćinstava koji su dolazak signala u svoje domove platili po 260 evra, a njihovi razgovori prenose se putem radija. Još oko 500 pretplatnika umreženo je na standardan način, telefonskim vodovima u Međurečju, Devićima, Opaljeniku i Kušićima, a do njihovih centrala signal je doveden podzemnim kablovima.

Na drugoj strani Golije i 1.000 metara niže od Jankovog kamena, u Devićima, predsednik te mesne zajednice Miloje Munjić kaže nam da su ivanjička opština i „Telekom” potpisali 2004. ugovor o pokrivanju čitavog područja fiksnim telefonskim signalom, što je, eto, i realizovano.

– Bivalo je da smo Miloje Čavorović iz „Telekoma” i ja budili meštane u dva ujutro, da se ide na postavljanje predajnika, ali vredelo je – priča Munjić, koji u selu drži kafanu, koju je još njegov deda utemeljio. Vajka se da je loše što su Devići izgubili primat kada je u pitanju seoski turizam u Srbiji, i pominje da je sedamdesetih godina, dok je kafanom još gazdovao njegov deda, na doručku umelo da bude i po stotinu gostiju. Ali, nastavlja, dobro je što škola u Devićima danas ima čak 165 đaka, što je preduslov da se ovo selo na dve reke, Brusničkoj i Studenici, od Ivanjice udaljeno 35 kilometara, vrati na turističku mapu, za šta je neophodno i asfaltni put izgraditi.

– Telefone su svi već dobili. Povezane su i dve kuće u devićkom zaseoku Veljovići, do kojih je postavljen vazdušni vod od 1.200 metara. U Pridvorici, šest kuća Salevića uvelo je bežični fiksni telefon iako još nemaju struju, koja je pak stigla u u Sakoviće, u ataru Vučaka.

– Do svake od 12 baznih stanica povaljan je put, na sedam su postavljeni i predajnici mobilne telefonije, a postoji mogućnost da zainteresovane televizijske kuće tu montiraju svoje predajnike. Signal je pokrio i rubna područja ka Novom Pazaru i Raški, preostalo je samo još da rešimo nekoliko spornih tačaka, pa da kažemo kako je pokrivenost stoprocentna – kaže nam rukovodilac mreže u Izvršnoj jedinici čačanskog „Telekoma” Božimir Mišković.

G. Otašević

[objavljeno: 15/07/2008]
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.