Izvor: B92, 13.Apr.2011, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prodaja Telekoma više nije tender"

Beograd -- Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da u prodaji Telekoma više nije reč o tenderu već o pregovorima s jednim partnerom, gde rokovi nisu bitni.

Kovačević davanje novog roka "Telekomu Austrija" za kupovinu "Telekoma Srbija" vidi kao očajnički potez Vlade Srbije.

"Telekom Austrija" saopštio da je dobio obaveštenje Ministarstva finansija Srbije o produženju roka do 3. maja, za poboljšanje svoje ponude za kupovinu 51 odsto akcija "Telekoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija".

Odluka o produženju roka, kako je saopštila Vlada Srbije, doneta je na zahtev Austrijanaca, koji su se jedini javili na tender za prodaju srpskog telekoma. Njihova ponuda je, međutim, daleko ispod 1,4 milijarde evra minimalno propisane cene.

Za sada nije poznato da li su i za koliko u prvom roku Austrijanci poboljšali svoju ponudu do 950 miliona evra za većinsko vlasništvo u srpskom "Telekomu".

I dok "Telekom Austrije" ima rok od još gotovo tri nedelje da poboljša svoju ponudu, mnogi se pitaju zašto je Vladi Srbije toliko stalo da proda svoj telekom.

"Očajnički potez Vlade"

Ekonomski stručnjaci ukazuje da davanje dodatnog roka nije dobra poruka za buduće privatizacije, a konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević davanje dodatnog roka Austrijancima vidi kao očajnički potez vlade.

On smatra i da sva dešavanja u vezi sa prodajom telekoma pokazuju da je tender za prodaju praktično propao.

"Produžavanje rokova i traženje da se dopuni ponuda, promene neki uslovi, u stvari više nema nikakve veze s tenderom. Tu se jednostavno radi o direktnom pregovaranju s jednim potencijalnim kupcem kapitala. I onda je čudnije zašto se uopšte priča o rokovima, ako se već odstupa od tendera i ako se ide na pokušaj da se dobiju neki drugačiji uslovi onda su to tipični pregovori između dva partnera‚ gde nisu potrebni nikakvi rokovi", ocenjuje Kovačević za B92.

"Ali ja mislim da ti rokovi jedino služe da bi se malo zamaskiralo da Vlada po svaku cenu pokušava da proda nekom, a da to ipak izgleda da je sve urađeno na neki normalan način", rekao je on

Kovačević ukazuje i na to da je čitav proces prodaje "Telekoma" loše organizvan i da je u startu imao puno grešaka, van uobičajenih standarda i procedura.

S obzriom na to da je vlast u Beogradu opet izašla u susret Austrijancima dajući im još jedan rok, Kovačević smatra da postoji mogućnost da se neko od ostalih učesnika tendera koji su otkupili tendersku dokumentaciju za kupovinu "Telekoma Srbije" osete oštećenim i da reaguje.

"Šteta je već nastala i b ez ikakve tužbe i ikakvog spora. Šteta je što ovakvo postupanje ostavlja utisak i neznanja i potencijala velikog za korupciju. Kad god radite mimo ustaljenih pravila, a ovde je mnogo u tom pravcu rađeno onda u svet ode poruka da tu nešto nije u redu", kaže on.

"Čudno je bilo da je raspisan tender, da je tu utvrđena neka minimalna cena, da ni danas ne znamo ni kako je ona sračunata ni kako se do nje došlo. Neobično je i sa postupanjem s Komisijom za zaštitu konkurencije. Normalno bi bilo da svaki ponuđač koji već ima provajdera, kao što je Telekom Austrija, daje unapred mišljenje da li uopšte može da se pojavi i pod kojim uslovima", dodao je Kovačević.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.