Predajnik emituje i politiku

Izvor: Politika, 15.Apr.2011, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predajnik emituje i politiku

Meštani prigradskog naselja Podbijelje neće stanicu mobilne telefonije u komšiluku zbog „štetnog zračenja” a tvrde i da se gradi na groblju šehida. Nadležni uveravaju da nema ni štetnog zračenja ni grobova

Novi Pazar –Službenici „Telekoma” su proletos krenuli da na jednom šumovitom ćuviku u Podbijelju nadomak Novog Pazara postave novu baznu stanicu mobilne telefonije. Stručnjaci iz „Telekoma” i iz nadležne opštinske komisije tvrde da su pre toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obavljene sve analize i pribavljene sve dozvole, da nema štetnog zračenja, ali, meštani se plaše da će biti ozračeni, a uz to tvrde da je bager udario na bošnjačku istoriju i oštetio nadgrobne spomenike šehida.

Čim je bager krenuo da raskrči put do parcele gde je planirano da se postavi novi predajnik, grupa meštana se okupila da to spreči. Kažu, nećemo da nas ozrači, nek postave na drugom mestu. Napisali su peticiju „Telekomu” i zapretili da ni po koju cenu neće dati da se predajnik tu postavlja.

Hajradin Brahović i Ramiz Muminović tvrde da se to možda namerno radi, da njima nema života ako se predajnik tu postavi, da će morati da se isele. Elijas Rebronja, profesor srpskog jezika ne veruje u priče da štetnog zračenja nema, ali veruje da je to bilo šehidsko mezarje, groblje boraca palih za veru i slobodu. Doveden je i imam iz Novog Pazara da potvrdi da su kamene ploče koje je bager navodno pokrenuo u stvari nadgrobne ploče, a predsednik Bošnjačke kulturne zajednice Jahja Ferhatović, na osnovu svedočenja meštana zaključio je da se radi o grobovima branilaca Novog Pazara koji su tu stradali u okršaju sa srbijanskom vojskom 1912. godine. – Ma koje groblje, nikakvih tu grobova nema, tu sam odrastao, znam – kaže vlasnik sporne parcele Ismail Islamović i dodaje da on prvi ne bi „Telekomu” dao plac za predajnik da makar malo sumnja da su tu bili grobovi. – Prvo što sam pitao da li je to štetno, zrači li. Pa ne bih tako nešto dozvolio ni ja – objašnjava Islamović, uveren da kroz priče nekih njegovih komšija „zrači” neka politika.

Da za građane ne postoji nikakva opasnost od zračenja istakao je prilikom nedavnog boravka u Novom Pazaru i ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Rekao je da su gradovi u Srbiji prepuni baznih stanica mobilne telefonije, ali je naglasio i obavezu mobilnih operatera da u postupku pre postavljanja predajnika građanima otklone sve dileme. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović uveravao je građane da nepotrebno brinu, da se odluke o postavljanju predajnika donose isključivo na osnovu stručnih procena.

Dušan Damljanović iz „Telekoma Srbija” kaže da to preduzeće i ovde, kao i u čitavoj Srbiji poštuje proceduru, procenjuju se svi mogući štetni uticaji, pre nego što se izdaju sve potrebne dozvole. – Pošto je kompletna procedura i za predajnik u Podbijelju ispoštovana, ako meštani budu uporni da ne dozvoljavaju da se radi, onda će se umešati i sud – kazao je Damnjanović.

Dr Jusuf Nuković, radiolog stručno objašnjava da od bilo kog predajnika više zrače mobilni telefoni koji teško „hvataju” mrežu, tamo gde područje nije dobro „pokriveno”. Meštanima Izbica, posetiocima Novopazarske banje i pacijentima u banjskoj bolnici mobilni telefoni ne znače mnogo, jer signala čas ima čas nema. Zbog njih je Ismail Islamović i odlučio da „Telekomu” ustupi parcelu za predajnik.

U Podbijelju se može čuti i da je priča o grobovima u šumi svojevremeno smišljena da rastera ljubavne parove koji su tu tražili zaklon od radoznalih pogleda. U ovom selu postaje jasno i to da su za gradnju predajnika „Telekom”, gradske vlasti Novog Pazara i pojedini meštani, a da se tome protive pojedinci, političke partije i institucije pod uticajem muftije Muamera Zukorlića. I peticiju meštana Podbijelja prvi je potpisao Elijas Rebronja, nekada visoki funkcioner SDP-a Rasima Ljajića, a sada istaknuti član Sandžačke narodne partije Mirsada Đerleka.

Slavka Bakračević

objavljeno: 16.04.2011
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.