Pošta u krizi zbog Telekoma

Izvor: S media, 21.Avg.2010, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošta u krizi zbog Telekoma

Generalni direktor Pošte Srbije Goran Ćirić izjavio je danas da će iz imovine Pošte na jesen biti izuzeto 80 odsto akcija Telekoma Srbija, čiju prodaju priprema Vlada Srbije.

"Da li će se prodati ili neće - odlučiće država, koja je vlasnik Pošte i njenog udela u vlasništvu Telekoma", izjavio je Ćirić za "Balkan magazin", objasnivši da je njegova odgovornost kao generalnog direktora Pošte da obezbedi "održivi razvoj preduzeća i nesmetano funkcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << tržišta poštanskih usluga".

Zamoljen za komentar na najavu da će novi vlasnik Telekoma biti vlasnik i bazične infrastrukture, Čirić je rekao da je to pitanje pre svega za državu, koja će i doneti odluku o prodaji.

Ćirić je obelodanio da je Pošta otpočela sa izgradnjom sopstvene telekomunikacione mreže.

"Od ukupno 1.500 pošta u Srbiji, pre dve godine je bilo umreženo 700. Sada je u telekomunikacionom sistemu 1.300 pošta i 100 izdvojenih šaltera, što je ukupno 1.400 PostNet lokacija. Praktično smo premrežili celu Srbiju, ali postojeći kapaciteti nisu dovoljni za ciljeve koje smo postavili, pogotovo za potrebe izgradnje glavnih poštanskih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu", kazao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, računica je pokazala da je zakup telekomunikacionih kanala skuplji od razvoja sopstvenog sistema.

"Spremamo se da sa Železnicom potpišemo ugovor o zajedničkoj izgradnji optičke telekomunikacione infrastrukture. To će dovesti do automatizacije i modernizacije signalizacije u železničkom saobraćaju u Srbiji, a Pošta će imati potpunu automatizaciju u glavnim poštanskim centrima", objasnio je Ćirić.

Generalni direktor Pošte je ukazao da će to biti infrastruktura neophodna za razvoj elektronske uprave, za dostupnost centralnom registru matičnih knjiga, jer će povezati sve opštine i gradove Srbije.

"To je važno i zbog modernizacije našeg poslovanja i zbog podrške našoj osnovnoj delatnosti, punoj automatizaciji procesa prerade pošiljki i većem kvalitetu naših usluga", objasnio je Ćirić.

Prvi čovek Pošte Srbije je najavio da tom preduzeću predstoji korporatizacija - transformacija u akcionarsko društvo zatvorenog tipa u kom će stopostotni vlasnik biti država i nagovestio da će deo restrukturiranja biti odvajanje rezervisanog servisa od komercijalnih.

"To je vrlo važno jer liberalizacija tržišta donosi konkurenciju našem sistemu. Ona je dobrodošla, jer nas podstiče da budemo efikasniji, što već pokazujemo u mnogim segmentima, na primer u novčanom poslovanju. Naša Post expres usluga je konkurentna na tržištu", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.