Poslovni pregled: Sedam kompanija podnelo prijave u vezi sa primarnom ponudom akcija Telekoma Srbija

Izvor: Southeast European Times, 30.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni pregled: Sedam kompanija podnelo prijave u vezi sa primarnom ponudom akcija Telekoma Srbija

Srpska kompanija Telekom Srbija traži konsultanta za primarnu ponudu akcija. Takođe u poslovnom pregledu ove nedelje: Turska dobila kredit u iznosu od 600 miliona dolara od Svetske banke, a Crna Gora uvela ekološku taksu za strana vozila koja ulaze u zemlju ovog leta.

30/05/2008

Sedam kompanija podnelo je ponude za konsultantske usluge u vezi sa primarnom javnom ponudom akcija srpske kompanije Telekom Srbija. To su Sitigrup, Meril Linč, Goldman Saks, Morgan >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Stenli, konzorcijum Rajfajzen banke i Dojče banke, konzorcijum na čelu sa JP Morganom i konzorcijum predvođen Kredit Svisom, saopštila je u utorak (27. maja) srpska Agencija za privatizaciju. Pobednik bi trebalo da bude saopšten krajem jula ili u avgustu.

***

Svetska banka odobrila je izvozni kredit u iznosu od 600 miliona dolara za Tursku, saopštio je u ponedeljak (26. maja) Ulrih Zahau, direktor banke za Tursku. Očekuje se da će kredit povećati kapacitet i konkurentnost lokalnih izvoznika, pružajući im srednjoročni i dugoročni radni kapital i investiciono finansiranje. Kredit će raspodeliti Turska banka za industrijski razvoj i Kreditno-eksportna banka Turske.

***

Crnogorsko ministarstvo turizma najavilo je u ponedeljak (26. maja) novu ekološku taksu za sva strana vozila koja uđu u zemlju ovog leta, u pokušaju da se zaštiti životna sredina. Taksa, koja stupa na snagu 15. juna, iznosiće 10 evra za automobile i kombije, a između 30 i 150 evra za kamione, autobuse i druga veća vozila.

***

Evropska komisija (EK) vodieć Donatorsku konferenciju za Kosovo 11. jula, saopštila je u sredu (28. maja) Kancelarija EK u Prištini. Posle poziva vlade na konkretne projekte koji mogu da dobiju podršku iz inostranstva, opštine su podnele 357 projekata iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i turizma, precizirala je EK.

***

Albansko ministarstvo ekonomije, trgovine i energetike stavilo je na prodaju distributivni ogranak albanskog elektroenergetskog preduzeća KESH, izvestio je u četvrtak (29. maja) Fajnenšel tajms. Ministarstvo će prodati između 51 i 76 odsto distributivne kompanije strateškom investitoru, kako bi na najmanju meru svelo gubitke tog preduzeća.

***

Bugarska kompanija za električnu energiju NEK pozvala je u sredu (28. maja) dva ponuđača koja su ušla u najuži izbor na tenderu za kupovinu 49 odsto udela u drugoj bugarskoj nuklearnoj elektrani (Belene) da podnesu svoje prijave do 23. juna. Ponuđači za taj projekat u iznosu 4 milijarde evra su nemačka firma RVE i belgijski Elektrabel. Elektrana snage 2.000 MW trebalo bi da počne sa radom do 2013. ili 2014. godine.

(Razni izvori – 23/05/08-30/05/08)
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.