Objavljen tender za prodaju Telekoma Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2010, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen tender za prodaju Telekoma Srbije

BEOGRAD -

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije.

Kako se navodi u oglasu objavljenom u listu Politika, rok za prijavu zainteresovanih kupaca je 26. novembar.

Kompanija sa 20 miliona korisnika

Uslov za učešće na tenderu je da potencijalni kupac bude telekomunikaciona kompanija koja je pružala telekomunikacione usluge najmanje pet godina pre objavljivanja tendera, sa najmanje 20 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pretplatnika fiksne i mobilne telefonije i interneta na kraju 2009.

"Telekom Austrija" u trci za prodaju "Telekoma Srbija"

"Telekom Austrije" će preuzeti dokumentaciju o privatizaciji većinskog udela "Telekoma Srbije", najavljeno je juče u Beču.

"Naravno da razmatramo detaljno sve naše opcije na tržištima na kojima smo prisutni. Preuzećemo dokumentaciju i analiziraćemo je", rečeno je iz "Telekoma Austrija" austrijskoj novinskoj agenciji APA.

"Zajedno sa našim vlasnicima ćemo odlučiti koliko je za nas ekonomski svrsishodan otkup većine 'Telekoma Srbije'", dodaje "Telekom Austrije".

"Telekom Austrija" prisutan je na tržištu Srbije sa svojim mobilnim operaterom "Vip mobajl Srbija".

Neopdhodno je i da je tržišna kapitalizacija ponuđača, odnosno vrednost kompanije bila najmanje tri milijarde evra 30. septembra 2010, kao i da je u prethodnoj poslovnoj godini imao konsolidovani prihod veći od četiri milijarde evra i konsolidovana sredstva od najmanje pet milijardi evra.

Na tenderu mogu učestvovati i konzorcijumi koje predvodi kompanija sa najmanje 51 odsto udela u konzorcijumu i koja ispunjava tenderske uslove, navodi se u oglasu.

Potrebno je da zainteresovani kupci uplate i 10 hiljada evra za otkup tenderske dokumentacije, u kojoj će biti navedeni detalji o roku i načinu podnošenja ponuda za kupovinu Telekoma Srbije.

Ministarstvo finansija će pismenim putem obavestiti zainteresovane kupce da li ispunjavaju uslove tendera, pošto privatizacioni savetnik Siti grup analizira zahteve, a kvalifikovani kupci će dobijati tendersku dokumentaciju od 1. novembra.

Kompanija sa najvećom neto dobiti u srbiji

Vlada Srbije odlučila je 14. oktobra da proda 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić kazala je ranije da su za Telekom zainteresovana četiri velika i ozbiljna kupca - Telekom Austrije, Oraskom, Frans telekom i Dojče telekom.

Najavljeno je da će vlada odrediti minimalnu cenu za 51 odsto akcija Telekoma Srbije, a ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio je da ta cena ne bi trebalo da bude manja od 1,4 milijarde evra.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma, a preostalih 20 odsto akcija poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na srpskom tržištu.

Prema kompanijskim podacima, Telekom je u prošloj godini imao 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, kao monopolista u tom segmentu poslovanja u Srbiji, dok je na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa 5,9 miliona korisnika.

Telekom Srbije poseduje i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.

Telekom Srbije grupa, koja obuhvata kompanije u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, imala je ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i 485.000 korisnika interneta u 2009. godini.

Na kraju prošle godine Telekom Srbije grupa imala je 14.179 zaposlenih, od kojih 9.655 u Srbiji, navodi se na sajtu www. telekom.rs.

Telekom je već bio prodat 1997. italijanskom Telekomu i grčkoj kompaniji OTE, a Vlada Srbije je kasnije od Telekoma Italija otkupila akcije srpke telekomunikacione kompanije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.