Ninova nagrada od danas u rukama Gordane Ćirjanić

Izvor: Glas javnosti, Beta, 26.Jan.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ninova nagrada od danas u rukama Gordane Ćirjanić

BEOGRAD - Ninova nagrada kritike za najbolji roman objavljen u 2010. godini biće uručena danas u podne u Skupštini Beograda književnici Gordani Ćirjanić za delo "Ono što oduvek želiš".

Ćirjanićevoj će, pored diplome, pripasti i milion dinara koje daruje kompanija Telekom Srbija.

Roman Gor0dane Ćirjanić "Ono što oduvek želiš", koji je objavila Narodna knjiga iz Beograda, Ninov žiri kritike odabrao je većinom od tri prema dva glasa, Za roman "Ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oduvek želiš" glasali su Ljiljana Šop, Aleksandar Ilić i Mileta Aćimović, Mladen Šukalo je glas dao romanu "Mi različiti" Veselina Markovića, a Vasa Pavković je glasao za roman Vladana Matijevića "Vrlo malo svetlosti".

U najužem izboru za ovogodišnju Ninovu nagradu bili su i romani: "Gospođa Olga" Radovana Belog Markovića, "Ispod tavanice koja se ljuspa" Gorana Petrovića i "Kamen blizanac" Zorana Petrovića.

Žiri je u obrazloženju za nagradu naveo da je roman "Ono što oduvek želiš" vanredan doprinos srpskom romanu na početku 21. veka, karakterišući ga kao portret savremenog intelektualca "raspetog između želja i mogućnosti, instinkata i emocija, stihije i savremenosti i okova tradicije i istorije".

NIN-ova nagrada za roman godine dodeljuje se od 1954. godine, a njen prvi dobitnik je Dobrica Ćosić za roman "Koreni". Nagrada je prošle godine dodeljena Grozdani Olujić za roman "Glasovi u vetru".
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.