Niko nema 1,4 mlrd. evra za Telekom

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nema 1,4 mlrd. evra za Telekom

Beograd -- Za kupovinu akcija, za koje tender ističe za devet dana, na adresu Vlade Srbije nije stigla nijedna ponuda potencijalnog kupca koji bi platio 1,4 milijarde evra

Razlog zbog kojeg država najverovatnije neće uspeti da proda svoj paket akcija Telekoma Srbija jeste teška ekonomska situacija u zemlji i svetu, kažu stručnjaci.

Ekonomista Goran Nikolić objašnjava da je razlog upravo cena koja u ovom trenutku ne odgovara nikome.

"Cena je previsoka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za kupce, dok je sa druge strane za nas preniska. Ipak, ako se Telekom ne proda, neće biti nekih većih problema, iako država mora da finansira oko dve milijarde evra deficita i dospelih glavnica javnog duga. Sve je to predviđeno budžetom, a postoje i drugi mehanizmi", objašnjava Nikolić.

Predsednik Sindikata Telekoma Miroslav Joksimović kaže da je prodaja 51 odsto akcija propala zbog ekonomske krize, ali i da je to u ovom trenutku dobra stvar.

On navodi da "postoji nekoliko razloga zbog kojih se na tender niko nije javio. Jedan je svakako i ekonomska kriza, kursne razlike, kao i činjenica da onaj koji kupuje sigurno zna i da je u Srbiji pao standard. Ipak, to nije kraj i mislim da kupci nisu definitivno odustali. Čak i ako se desi prekid tendera, to će i dalje biti otvoren proces".

"Sadašnja cena je mala, a kada bi došao novi vlasnik, i investicije bi bile manje i on bi držao prirodni monopol. Za prodaju je bolje sačekati 2013. godinu kada će biti završena isplata kredita za kupovinu Telekoma Srpske i kada će dobit Telekoma skočiti duplo i godišnje iznositi oko 300 miliona evra. Ne kažem da tada treba prodati već videti da li se isplati, na koji način, i da li da država ostane većinski akcionar", kaže Joksimović i za 19. mart najavljuje protest radnika.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Telekom Srbija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.