Nastavljeno uništavanje predajnika

Izvor: B92, 27.Sep.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno uništavanje predajnika

Beograd, Priština -- Nastavljeno uništavanje predajnika "Telekoma" na Kosovu. U Prištini kažu da uvode novog operatera za srpske sredine.

Predajnici mobilne telefonije "Telekoma Srbije" demontirani su danas i u povratničkom selu Osojane i na lokacijama gde je oprema isključena još u aprilu.

Zbog prekida mobilne mreže, u domovima zdravlja po selima oko Gračanice uvedena su noćna dežurstva, jer fiksnom telefonijom nije moguće dozvati službu hitne pomoći. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Prištini kažu da je akcija presecanja kablova izvedena zbog uvođenja novog virtuelnog operatera za srpske sredine.

U Gračanici je redak prizor videti ljude kako koriste mobilni telefon. To čine samo oni koji imaju kartice lokalne mobilne mreže.

Mreža "Telekoma Srbije" ne radi drugi dan.

Trenutno, kontakt sa svetom iz Gračanice je moguće uspostaviti fiksnom telefonijom ili korišćenjem mobilne mreže operatera na Kosovu. U prodajnim centrima lokalnih mobilnih operatera u Gračanici, sve kartice pristigle za danas su prodate do deset časova pre podne.

U lokalnim domovima zdravlja, pogotovu u službi hitne pomoći su uveli telefone kosovskih operatera. U Gračanici Dom zdravlja dežura i tokom noći.

Predsednik opštine Gračanica Bojan Stojanović kaže da je dosta vremena potrošeno između dva isključenja mreže "Telekoma Srbije”, a da problem nije rešen.

Stojanović kaže da jedno od rešenja može biti uvođenje virtuelnog mobilnog operatera.

Mediji u Prištini danas prenose da je glavni cilj isključivanja i uklanjanja antena mobilne mreže Telekoma Srbije formiranje virtuelne telefonije, koja bi funkcionisala samo na lokacijama naseljenim Srbima.

U Prištini se navodno već nekoliko dana pregovara za lansiranje virtuelnog operatera koji će funkcionisati u okviru PTK.

Bogdanović: Produbljuje se jaz

Odlazeći šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je danas, u razgovoru sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, da je mobilna telefonija pitanje van nadležnosti Euleksa.

Bogdanović je preneo Kermabonu zabrinutost zbog jednostranih akata Prištine, koja direktno krši osnovna ljudska prava Srba na Kosovu.

"Sve ovo što se dešavalo juče i u prethodnim danima samo još više produbljuje jaz između Srba i Albanaca”, smatra Goran Bogdanović.

"Misija Euleks mora da bude statusno neutralna i dok god je statusno neutralna imaće partnera u državi Srbiji, imaće partnera u kosovskim Srbima, imaće jednog predvidivog partnera koji će rešavati probleme”, kaže on.

"Naš stav po tom pitanju je potpuno jasan. Mi želimo da rešavamo na miran način, jer nikome danas nije više stalo do mira nego Srbima, posebno onima koji žive dole na prostoru Kosova i Metohije”, poručio je ministar za Kosovo i Metohiju.

Dačić: Suprotno ranijim dogovorima

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je, u razgovoru sa Ivom de Kermabonom, rekao da je isključenje predajnika srpske mobilne telefonije na Kosovu suprotno ranijim dogovorima o početku dijaloga Beograda i Prištine.

"Zaključak svih razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice je da se sve strane moraju suzdržati od jednostranih poteza koji mogu da izazovu destabilizaciju stanja na Kosovu", rekao je Dačić tokom razgovora sa De Kermabonom.

Dačić i De Kermabon su se složili da je "prioritetni interes sačuvati stabilnost na Kosovu".

"Zaključeno je da Euleks treba da zadrži statusno neutralnu poziciju i da je potrebno raditi na sprečavanju svih incidenata koji bi mogli dovesti do narušavanja mira na Kosovu", saopštio je MUP Srbije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dačić: Suprotno principima o dijalogu

Izvor: RTS, 27.Sep.2010

Nasilno isključenje predajnika mobilne telefonije na Kosovu je potez koji je suprotan principima dogovorenim u Njujorku, o početku dijaloga o svim otvorenim pitanjima, rekao ministar Ivica Dačić, u razgovoru sa šefom Euleksa Iv de Kermabonom...Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.