Nagrada je put do publike

Izvor: Press, 27.Jan.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada je put do publike

Prilikom uručenja NIN-ove nagrade za roman „Ono što oduvek želiš", književnica Gordana Ćirjanić rekla je da je počastvovana nagradom koja se, kako smatra, izdiže nad svakodnevnom „književnom pijacom" Književnici Gordani Ćirjanić juče je na svečanosti u Skupštini grada Beograda uručena NIN-ova nagrada za najbolji roman na srpskom jeziku objavljen 2010. godine. Prestižnu nagradu književnici uručio je glavni urednik NIN-a Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Spaić, dok su je predstavnici „Telekoma" darivali novčanom nagradom u iznosu od milion dinara. Ćirjanićkino delo „Ono što oduvek želiš" izabrano je 17. januara u konkurenciji od 140 knjiga.Svečanost uručenja ovogodišnje NIN-ove nagrade Gordani Ćirjanić za roman „Ono što oduvek želiš„ otvorio je glavni urednik nedeljnika Nebojša Spaić, dok je delove romana čitala glumica Svetlana Ceca Bojković.
O samom delu prvi se oglasio član žirija za dodelu nagrade književnik Mileta Aćimović Ivkov.
- Slobodan, junak-narator, sumirajući vlastiti život prepoznaje njegove vršne tačke i, prozirući uzroke sopstvene kalvarije, sa znatne vremenske distance dolazi u posed važnih, diferencijalnih saznanja. Drama jedne sudbine, koja se skokovito razvija i tragički realizuje između stvarnosti i privida, bazična je okosnica ove, književno-umetnički veoma vešto i uverljivo izvedene romaneskne priče - rekao je Ivkov.
Laureat Gordana Ćirjanić zahvalila je svima na ukazanom poverenju i naglasila da u Srbiji više ne postoji književni život koji se nekada odvijao kroz listove i časopise, tribine i druženja u kafani.
- Zato što je vrednovanje književnosti prepušteno novinarima, izdavačima, trgovcima, pljuckarošima. Zato što su književne nagrade ostale, možda jedini most između pisca i gotovo sluđenog čitaoca kome se nude, u istom pakovanju, dobra, osrednja i petparačka literatura. U složenom sistemu motivacija, koje vuku pisca cilju koji nije definisan, ka završetku koji je samo zamisao bez jasnih kontura, društveni uspeh ili ugled igra neznatnu ulogu - rekla je Ćirjanićka i nastavila:
- Dakle, aspiracija čoveka da sredina u kojoj živi prepozna njegov rad piscu stoji kao trn u nozi sa kojim se može, ali tišti. I naš Crnjanski je nosio taj trn, ali je u njegovom slučaju on bio mnogo dublji. Dobitkom NIN-ove nagrade za „Roman o Londonu" trn je izvađen, ali je bio toliko dubok da mu je vrh ostao unutra zasvagda.
Književnica je dovela u vezu pomenuti roman Miloša Crnjaskog sa svojim delom.
- Govoreći o mom radu, često pominjemo tu izvanrednu knjigu i pisca o koga se društvo ogrešilo. U svetlu svega ovoga što sam rekla, verujem da je jasno da se moje prvo osećanje radovanja na vest o dobijanju NIN-ove nagrade vrlo brzo pretvorilo u osećanje olakšanja. Jedan trn manje, jedna stepenica više. Stepenica koju romanopiscu nameću okolina i društvo, prekoračena je. Sada idemo dalje, istim putem, bez prepona sem onih koje pisac sam sebi nameće - istakla je Gordana Ćirjanić.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.