Izvor: Blic, 08.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miloć Selić protivzakonito član komisije za HOV

Miloš Selić, član Komisije za hartije od vrednosti, inače ozbiljan kandidat za predsednika Upravnog odbora „Telekoma", zakonski ne bi mogao da bude u Komisiji, saznaje „Novac". Njegov rad u Komisiji potvrđuje glasine da u Komisiju dolaze ljudi po partijskoj liniji i da se poslovi za koje je nadležna Komisija, zapravo, završavaju u kabinetima političara, kaže naš izvor.

Selić, koji je sada jedan od direktora u „Telekomu", ne bi smeo da bude član Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za HOV, jer je stalno zaposlen u „Telekomu". U Zakonu o tržištu hartijama od vrednosti, član 231, stoji da predsednik i članovi Komisije moraju biti stalno zaposleni u Komisiji.

Osim toga, Zakon propisuje da član Komisije ne može biti član političke stranke. Za Selića, kao i za ostala tri člana Komisije pretpostavlja se da su zamrzli stranačke funkcije, ali su u Komisiju došli izborom Narodne skupštine na predlog Odbora za finansije. Selić je došao ispred stranke SPO, Đorđe Jovanović ispred DSS-a, Milko Štimac ispred stranke G17, Dušan Bajec ispred Demokratske stranke. Jedini nezavisni član je Dejan Malinić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Činjenica, dakle, kaže naš izvor, da u Komisiji sede „stranački ljudi", opravdava to što Komisija kao regulator tržišta kapitala ne može samostalno da vrši svoju funkciju.

„Praktično, Komisija je samo šalter, gde se poslovi završavaju na poziv političara. Setimo se samo da je dogovor o prodaji 'C marketa’ Miroslavu Miškoviću sklopljen po nalogu Koštunice", kaže naš izvor.

Podsetimo, bivši generalni direktor „C marketa" Slobodan Radulović izjavio je da nikada ne bi pristao da potpiše memorandum o razumevanju, niti bilo kakav drugi dogovor sa Miškovićem oko privatizacije „C marketa", da ga na to nije naterao predsednik vlade Koštunica.

Komisija, odnosno njeni članovi donose sve odluke koje se tiču regulacije tržišta kapitala, odobravanja emisija akcija, preuzimanja akcionarskih društava, te odluke o preduzimanju mera za otklanjanje poremećaja na tržištu kapitala. Komisija je za prvih šest meseci ove godine odobrila 91 ponudu za preuzimanje akcionarskih društava.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.