MMF: Povećanje plata u javnim preduzećima suprotno aranžmanu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Povećanje plata u javnim preduzećima suprotno aranžmanu

BEOGRAD - Povećanje plata u javnim preduzećima nije u skladu sa stend-baj aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, izjavio je stalni predstavnik misije MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik, reagujući na vest da je vlada radnicima Termoelektrane “Nikola Tesla“ povećala plate za 8,5 odsto i da je pregovarala o odobravanju povišice u Telekomu Srbija.

"Srpske vlasti su se u pismu o namerama, koje su potpisale u decembru, obavezale da obezbede da plate u javnim preduzećima budu zamrznute >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nominalnom iznosu tokom 2010. godine", podsetio je Lisovolik u razgovoru za Danas.

Na pitanje da li su se srpske vlasti obratile MMF pre nego što su pristale na povećanje zarada, Lisovolik kaže da još nisu konsultovani o ovim potezima i da MMF dalje pretpostavlja da će "politike zarada u velikim državnim preduzećima biti vođene dogovorenim zamrzavanjem plata“.

"Čekamo informacije o poslovnim planovima za 10 velikih državnih preduzeća jer do kraja februara 2010. ističe rok za potvrdu sporazuma o zamrzavanju plata. Ako ne bude potvrđen, moraćemo da procenimo implikacije i da dogovorimo korektivne mere", upozorio je Lisovolik.

Govoreći o implikacijama takvih poteza na makroekonomsku stabilnost, Lisovolik je istakao da bi povećanje zarada u javnim preduzećima bilo skupo za budžet i za javni dug, pošto je verovatno da bi to povećalo potrebu za subvencijama i državnim garancijama za zajmove tih preduzeća, koje su u poslednje vreme već u porastu.

"Javnim preduzećima su potrebne reforme koje unapređuju efikasnost i preuranjeno povećanje plata, koje nije povezano sa takvim reformama bilo bi kontraproduktivno", rekao je šef misije MMF.

Lisovolik je precizirao da je disciplina po pitanju zarada u javnim preduzećima ključna i u obezbeđivanju umerenosti zarada u čitavoj privredi i time konkurentnosti srpske ekonomije, a naročito izvozne konkurentnosti.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.