MILIJARDER HOĆE TELEKOM

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MILIJARDER HOĆE TELEKOM

BEOGRAD - Neka utakmica počne! U trku za Telekom Srbija, najprofitabilnije srpsko preduzeće, uključio se i najbogatiji čovek na planeti, meksički milijarder Karlos Slim. Njegova kompanija Amerikan mobajl otkupiće tendersku dokumentaciju za kupovinu 51 odsto kapitala Telekoma, za koji će se boriti sa Dojče telekomom, Telekomom Austrija i Frans telekomom.

BEOGRAD - Neka utakmica počne!

U trku za Telekom Srbija, najprofitabilnije srpsko preduzeće, uključio se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i najbogatiji čovek na planeti, meksički milijarder Karlos Slim. Njegova kompanija Amerikan mobajl otkupiće tendersku dokumentaciju za kupovinu 51 odsto kapitala Telekoma, za koji će se boriti sa Dojče telekomom, Telekomom Austrija i Frans telekomom.

To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu finansija Vuk Đoković, koji je rekao da bi kompanija Amerikan mobajl sledeće nedelje trebalo da otkupi tendersku dokumentaciju za učešće u privatizaciji 51 odsto kapitala javnog preduzeća Telekom Srbija.

- Početak pregovora s najboljim ponuđačem trebalo bi da se obavi krajem februara iduće godine - izjavio je on za Tanjug.

Kompanija Amerikan mobajl ima oko 240 miliona korisnika, uglavnom širom Latinske Amerike, od kojih oko 90 odsto u mobilnoj telefoniji.

Karlos Slim je prve veće pare zaradio u poslu s cigaretama. Kad je napunio 26 godina, njegovo bogatstvo iznosilo je 40 miliona dolara. Početkom devedesetih ušao je u posao s telekomunikacijama i monopolizovao telefoniju u Meksiku, zbog čega su telefonski impulsi u Meksiku među najskupljima u svetu. Slim je vlasnik 200 kompanija, od kojih su neke bolnica „Star medika“, „Kondumeks“, lanci supermarketa, fabrike duvana i slično.

Slavica Tomčić

Lična karta

Rođen 1940. godine

Studirao za inženjera

Prvi biznis sa 12 godina - kupio akcije meksičke banke

Vlasnik više od 200 kompanija

Drži monopol u telekomunikacijama

Bogatstvo 53,5 milijardi evra

Ima šestoro dece

Forbsova lista najbogatiji ljudi u 2010.

1. Karlos Slim, Amerikan mobajl, 53,5 milijardi $, Meksiko

2. Bil Gejts, Majkrosoft, 53 milijarde $, SAD

3. Voren Bafet, američki berzanski mag, 47 milijardi $, SAD

4. Mukeš Ambani, Mukeš-Ambani, 29 milijardi $, Indija

5. Lakašmi Mital, Global siti, 28,7 milijardi $, Indija

6. Lorens Elison, 28 milijardi $, Engleska

7. Bernar Arno, 27,5 milijardi $, Francuska

8. Eike Batista, 27 milijardi $, Brazil

9. Amanćio Ortega, Zara, 25 milijardi $, Španija

10. Karl Albreht, 23,5 milijardi $, Nemačka
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.