Licence za bežičnu telefoniju

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Licence za bežičnu telefoniju

Kompanije "Telekom Srbija" i "Media vorks" pobedile su na javnoj aukciji za dobijanje dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju takozvanu CDMA tehnologiju.

Licencu za uvođenje bežične telefonije i interneta u CDMA tehnologiji u Srbiji dobili su Telekom Srbije i kompanija Medija vorks.

Te dve kompanije su otkupile licence po pojedinačnoj ceni od 540.000 evra.

CDMA tehnologija se koristi u teško pristupačnim naseljima i ruralnim sredinama, a novi operateri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za bežičnu CDMA telefoniju moći će da postavi mrežu po celoj Srbiji i to prvenstveno u oblastima gde ne postoji dovoljan broj fiksnih linija, što je i glavni cilj uvođenja ove tehnologije.

Prema uslovima konkursa, kompanije koje su dobile licencu imaju rok od šest meseci da počnu da pružaju usluge, a u roku od godinu i po dana trebalo bi da pokriju najmanje 20 odsto naseljenih mesta u Pčinjskom, Jablaničkom, Raškom, Pirotskom i Zlatiborskom okrugu, rekao je izvršni direktor Ratel-a Milan Janković.

Kompanije koje su dobile licencu za CDMA trebalo bi da u roku od dve i po godine od dobijanja licence počnu da pružaju usluge u najmanje 40 odsto naseljenih mesta u tih pet okruga, rekao je Janković.

Zoran Stanišić iz Telekoma kazao je da će CDMA omogućiti da se zadovolje potrebe korisnika u područjima u kojima je teško ili finansijski neisplativo sprovoditi kablove.

Kada je reč o većim gradovima, CDMA će biti koristan u slučajevima kada ima problema sa dobijanjem dozvola za izgradnju telekomunikacione mreže, rekao je Stanišić.

Slobodan Đinović iz "Medija vorksa" kazao je da njegova firma planira da uvodi telefone i internet i u većim gradovima Srbije, ali nije naveo tačan rok kada se to može očekivati.

CDMA tehnologija omogućava javnu govornu uslugu, odnosno uslugu fiksne telefonije i umereno kvalitetan pristup Internetu.

Za učešće na aukciji za dobijanje dve licence za fiksnu bežičnu telefoniju kvalifikovale su se četiri kompanije - "Telekom Srbija", KDS iz Novog Sada, "Digi Sat" i "Media vorks".

Tender za dodelu dve licence za CDMA telefoniju objavljen je 31. marta ove godine i prema objavljenim uslovima za učešće, licence će biti izdate na 10 godina.

Minimalno propisana naknada iznosila je 500.000 evra po licenci, a na aukciji je izlicitirana cena od 540.000 evra.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.