Izvor: KreditniCentar.rs, 13.Jan.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurs do 115 dinara

Analitičari i bankari prognoziraju kretanje evra i cena u ovoj godini. Za godinu dana domaća valuta u odnosu na evro slabija 10 dinara.Od novogodišnjih do božićnih praznika evro je oslabio za gotovo dinar, tako da je ponovo na nivou koji prelazi 106 dinara.Ekonomisti smatraju da će dogodine kurs biti stabilan,jer sledi prodaja Telekoma, a cela godina će biti predizborna. >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << Ali, niko od njih nije spreman da licitira koliko će da iznosi ta “stabilnost”, odnosno koliko će dinar da oslabi. Najviše je mišljenja eksperata da će pratiti inflaciju. Banakari očekuju da će dostići 115 dinara. Slabljenje domaće valute, kako kažu alalitičari Rajfajzen banke, u odnosu na evro je posebno problematično za privredu i građane, usled monopolističkih položaja u mnogim industrijama, a naročito u proizvodnji i prodaji prehrambenih proizvoda i činjenici da je ekonomija visoko evroizirana. Spirala slabljenja dinara i rasta cena, inicirana polovinom 2010. godine, rezultirala je rastom potrošačkih cena od 11,5 odsto na godinu, u decembru 2010. godine, dok je devizni kurs oslabio u toku godine za 10,5 odsto.
OTPIS KREDITA NAJVEĆI izazov za banke, prema rečima Olivera Regla, predsednika IO Rajfajzen banke, biće kako uskladiti pritisak na prihode, s jedne strane, i rastuće troškove, s druge strane. Ovde, pre svega, mislim na rezervisanja i otpis problematičnih kredita, koji će i u 2011. biti vodeći problem sektora.
- Očekujem da će tokom sledećih pet godina značajan broj manjih banaka promeniti vlasničku strukturu - ističe Regl. UPOREĐIVANJE 4. januara 2010. godine evro vredeo 95,98 dinara
4. januara 2011. godine evro vredeo 106,01 dinara
- Da bi se konkurentnost privrede očuvala, razvoj deviznog kursa bi morao da prati inflatorna kretanja, odnosno dinar bi morao da se pomera za iznos razlike u inflaciji u Srbiji i evrozoni, tako da su očekivanja da u narednoj godini kurs evra u odnosu na dinar neće preći granicu od 115 - kažu analitičari Rajfajzen banke. - U narednoj godini ističe aranžman sa MMF dok počinju predizborne kampanje za redovne parlamentarne izbore koji će se održati u 2012. godini. Najveći izazov sa kojima se suočava vlada u narednoj godini je svakako poštovanje novih fiskalnih pravila koja će stupiti na snagu od januara, dok će glavni izazov kreatora monetarne politike biti vraćanje inflacije u koridor postavljen za narednu godinu.
- NBS nema ništa protiv da dinar bude jak, jer je to praktično jedini način da se ostvari inflacija od maksimalnih šest odsto u 2011. godini - kaže Goran Nikolić, ekonomista. -Ranije oficijelni stav centralne banke da kurs ne sme da narušava konkurentnost domaće privrede zaboraviće se u narednih 15 meseci. NBS će dobiti dodatnu “municiju” od prodaje “Telekoma”, za odbranu kursa.
Izvor: novosti.rs
Pogledaj vesti o: Kurs evra,   Kurs dinara

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.