Kosmet bez mobilne telefonije

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet bez mobilne telefonije

Veliki broj Srba na Kosovu ostao bez signala, nakon što je kosovska policija onesposobila predajnike srpske mobilne telefonije na Kosovu. Premijer Cvetković i Ministarstvo za KiM osudilili postupak policije. Pacijenti bez kontakta sa zdravstvenim centrima.

Specijalne jedinice Kosovske policije onesposobile su 14 baznih stanica i demontirale opremu mobilne telefonije preduzeća iz Srbije, nakon čega je onemogućena komunikacija hiljadama Srba na Kosovu. 

Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kosovske Regulativne uprave za telekomunikacije Ekrem Hodža izjavio je da je rad srpskih operatera na teritoriji Kosova ilegalan zbog toga što kompanije nemaju dozvolu Regulativne uprave za telekomunikacije i ne plaćaju poreze na Kosovu.

Akcija na uklanjanju opreme i dalje traje, rekao je Hodža i upozorio da će, ako ponovo bude instalirana, oprema biti "smatrana ilegalnom i ponovo uklonjena".

Predstavnici Kosovske regulatorne agencije za telekomunikacije najavili su da će sutra isključiti preostalih 10 baznih stanica, nakon što su danas isključili 14 stanica Telekoma Srbije i Telenora.

Vlasti u Srbiji oštro su osudile čin kosovske policije. Premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je UNMIK i Eukleks preuzmu hitne mere i da spreče incidente nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

Prekidanje veza srpskih sredina u Pokrajini sa svetom predstavlja pokušaj nove izolacije kosovskih Srba, naglasio je Cvetković i dodao da pritisci ekstremista na povratnike i ukidanje mreže mobilnih operatera iz Srbije stvaraju nove napetosti, nesigurnost i strah među Srbima na Kosovu i Metohiji.

Kosovski policajaci, "pod punom ratnom opremom", kako su ih opisali očevici, skinuli su antene i presekli predajnike na baznima stanicama u centralnom delu Kosova. 

Reagovalo je i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, osudivši "nasilje kosovskih privremenih institucija". Ministarstvo je takođe zatražilo od UNMIK-a i Euleksa da zaštiti Srbe, njihovu imovinu i da obezbede komunikaciju na području Kosmeta, naglasivši da je to u obavezi misije UN-a.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da ni Euleks nije imao informaciju da će tako nešto da se desi. Irina Gudeljević, portparol Euleksa, za RTS je demantovala da je ta organizacija na bilo koji način povezana sa ovom akcijom.

Poruka srpskim zajednicama

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović je upozorio da je ovo jasna poruka srpskim zajednicama. 

"Ne možete specijalnim jedinicama ići na goloruki narod. Ovo nije samo atak na srpske kompanije, već i na srpsku zajednicu, na one koji žele da se vrate. Poručuje im se da nisu dobrodošli", rekao je Bogdanović.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da je prekidanje komunikacije Srbima u enklavama čin pred proterivanje.

"Živeti u enklavi, a nemati komunikaciju sa rodbinom, prijateljima, lekarom ili nemati konktakt sa ljudima koji su do sada indirektno ili direktno pomagali opstanak tog srpskog življa, nemati kontakt sa predstavnicima Srbije, u krajnjem slučaju Ministarstvom za KiM, znači gašenje svake mogućnosti da Srbi tu ostanu", izjavio je Ivanović.

Direktor PTT-a KiM Ranđel Nojkić rekao je da je za ovakav čin moralo da postoji sudsko rešenje i da bez upozorenja kompanija ovako nešto nije smelo da se desi.

"Predstavnici Srba u institucijama Kosova su morali da se stave u zaštitu svojih građana i institucija. Mislim da je njihova namera bila da spreče ovakav čin, da je on mogao da se spreči", rekao je Nojkić.

Bez signala najmanje 20.000 Srba

Područje centralnog Kosova od jutros je bez signala mobilne telefonije Telekoma Srbije i Telenora, nakon akcije skidanje antena i presecanja kablova koje su izveli radnici Regulatornog tela za telekomunikacije Kosova, uz podršku specijalnih jedinica kosovske policije.

Antene i predajnici su skinuti za baznih stanica u Badovcu kod Gračanice, Gušterici kod Lipljana i Babinom Mostu kod Obilića, saznaje RTS.  

Sa ovih stanica signalom je pokrivan čitav prostor centralnog Kosova naseljen Srbima, pa je bez signala mobilne telefonije trenutno oko 20.000 Srba u centralnom Kosovu.

"Primetio sam snage KPS-a pod 'punom ratnom opremom'. Pokušao sam da ih zaustavim da uđu u dvorište škole, jer nemaju pravo naoružani. Ušli su i za 15-20 minuta sve sanirali", rekao je Ljubiša Nedeljković, domar Osnovne škole "Sveti Sava" u Sušici.

Iz Regulatornog tela su najavili saopštenje tokom dana, a u kosovskoj policiji je rečeno da su njihove jedinice osiguravale montere.

Kompanija Telekom Srbije potvrdila je da su mreže nema na teritoriji centralnog Kosova, kosovskog pomoravlja i Metohije, nakon što su, kako navode u Telekomu, predstavnici kosovskih vlasti uz zaštitu policije, bez prethodne najave i obrazloženja, demontirali, uništili i zaplenili opremu na 11 baznih stanica te mreže.

Agencija Beta nezvanično saznaje da je menadžment Telekoma Srbije, nakon tih poteza kosovskih vlasti, izdao nalog da se obustavi dotok Telekomovog internet signala provajderima na Kosovu i Metohiji.

Signal Mobilne telefonije Srbije je, kako se dodaje, trenutno dostupan za korisnike na severu Kosova.  Fiksna telefonija radi na relaciji Mitrovica-Gračanica.

Mobilni operater Telenor potvrdio je da su toj kompaniji na Kosovu isključene dve bazne stanice, na području Gračanice i Ugljara. 

Signal ove mreže je slabiji na području centralnog Kosova ili je znatno smanjen, a mreža na severu pokrajine dobro funkcioniše, rekla je predstavnica Telenora za odnose sa medijima Ana Davičo.

Kompanija Vip mobajl saopštila je da na Kosovu i Metohiji ima samo nekoliko predajnika, koji nisu postavljeni na lokacijama u mestima gde su službenici kosovske Regulatorne uprave gasili bazne stanice.

U Gračanici pacijentima ugroženo zdravlje

Zbog prekidanja telefonskih veza u regionu centralnog Kosova, najoštrije je protestvovalo rukovodstvo Doma zdravlja u Gračanici, upozoravajući da se takvim "antihumanim i anticivilizacijskim aktom" ugrožavaju ljudski životi.

"U slučaju eventualnih medicinskih komplikacija ili smrtnog ishoda pacijenata kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć zbog prekida komunikacija, odgovornost će snositi oni koji su izazvali ili direktno doprineli postojećoj situaciji", navodi se u saopštenju DZ Gračanica.

"U potpunom su prekidu sve vrste komunikacije čime je Dom zdravlja odvojen od svojih pacijenata, a služba hitne medicinske pomoći je u potpunoj blokadi i do sada nijedan telefonski poziv nije primljen, iako dnevno imamo oko 50 intervencija i pregleda", navela je direktorka te zdravstvene ustanove dr Rada Trajković.

Brojni pacijenti se mogu pregledati samo ako lično dođu, dok sve mobilne ekipe Službe za urgentnu medicinu nemaju nijedan izlazak na teren, a ekipe koje su već na terenu ostale su bez veze sa matičnom ambulantom i bez veze sa Urgentnim centrom ''Simonida'' u Gračanici.

Na taj način prekinuta je i svaka komunikacija sa KBC Gračanica, tako da se pacijenti u slučaju prevremenih porođaja, beba u inkubatoru, hitnih hirurških stanja, infarkta srca i mozga ili drugih hitnih stanja, ne mogu transportovati u referentne kliničke centre, jer se ne može proslediti informacija da je transport neophodan.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Bez mobilnih predajnika

Izvor: Večernje novosti, 23.Apr.2010

Centralno Kosovo u petak ostalo bez signala mobilnih operatera Srbije posle akcije skidanja antena i presecanja kablova. "Odsečeno" 40.000 Srba. Onemogućeno pružanje hitne pomoći

Nastavak na Večernje novosti...

Hitno obezbijediti nesmetanu komunikaciju

Izvor: Capital.ba, 23.Apr.2010

BEOGRAD, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje nasilje kosovskih privremenih institucija usmjereno ka uništavanju imovine srpskih mobilnih operatera u Pokrajini i zahtijeva od Euleksa da zaštiti imovinu srpskih mobilnih operatera i hitno obezbijedi nesmetanu komunikaciju na području...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.