Ko gasi alarme?

Izvor: Press, 26.Avg.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko gasi alarme?

Alarm servis „GPS sistem": Internim proverama smo utvrdili da je problem prisutan uvek u blizini „Orionovih" predajnika. „Orion Telekom": Uvezeni alarmi nisu atestirani i ne zna se na kojim frekvencijama rade, pa se mešaju u kanale na našoj frekvenciji. RATEL: Problem je složen i potrebno je utvrditi da li je frekvencija predajnika jača ili prijemnici hvataju šire nego što bi trebalo Brojni alarmi na automobilima, vratima garaža i ulazima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u kuće i stanove u poslednje vreme se bez razloga uključuju, blokiraju ili sami od sebe otključavaju! U Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije (RATEL) potvrđuju za Press da su zbog ogromnog broja prijava građana i servisera koji ugrađuju alarme krenuli u vanredna ispitivanja frekvencija.Zvaničan uzrok problema još nije utvrđen, a u međuvremenu je imovina građana, naročito na Novom Beogradu, lak plen za lopove.
Čije su frekvencije
U alarm servisima tvrde da je razlog neispravnosti alarmnih sistema preklapanje frekvencije alarma i signala koji emituje nova fiksna bežična telefonija „Orion Telekom". Međutim, u „Orion Telekomu" kažu da se oni pridržavaju frekvencija koje im je odredio RATEL i da problem leži u „uvezenim uređajima koji nisu atestirani i ne zna se na kojim frekvencijama rade".
Blokiranje alarma naročito je često na Novom Beogradu u Trećem bulevaru, blokovima 45 i 70, Banovom brdu, Mirijevu, Malom mokrom lugu, ali ni drugi delovi grada nisu „imuni".
- Imam alarm u automobilu već osam meseci i do sada nisam imao problema. U poslednja dva dana neprestano se pali sam od sebe i ne mogu da ga ugasim, niti da zaključam vrata! Prekjuče se palio ispred naše kuće u Zemunu, a juče su me više puta zvali sa posla na Novom Beogradu, jer je zvonio punih 45 minuta - priča Bojan Lalević (30), vozač tramvaja.
U alarm servisima kažu da preklapanje frekvencije alarma koja je utvrđena evropskim standardom na 433,9 MHz i signala koji emituje „Orion Telekom" izaziva te probleme.
- Učestale reklamacije mušterija počele su pre tri meseca, a broj lokacija na kojima alarmi ne rade u gradu se povećava. Internim proverama smo utvrdili da je problem prisutan uvek u blizini „Orionovih" predajnika - tvrdi Dejan Čađević, vlasnik alarm servisa „GPS sistem".
Njegov kolega ističe da do pojave „Oriona" nisu imali sličnih prijava.
- Frekvencija na kojoj rade alarmi i ona koja je dodeljena „Orionu" nisu iste, ali je moguće da oni pojačavaju signal i umesto dva predajnika postave jedan - navodi Dejan Nikolić, majstor za alarme.
U „Orion Telekomu", s druge strane, ističu da oni striktno poštuju granice frekvencije koju im je dodelilo RATEL. Za emitovanje signala koriste frekvencije 425,625 - 428,125 MHz, a za prijem 415,625 - 418,125 MHz te je, kako kažu, nemoguće da se alarmi zbog toga blokiraju.
- Pomenutu frekvenciju, naša kompanija izlicitirala je prošle godine na tenderu RATEL-a i platila dozvolu za njeno korišćenje. Problem nastaje sa uvezenim alarm uređajima koji nisu atestirani i ne zna se na kojim frekvencijama rade, pa se takvi uređaji kratkog dometa mešaju u kanale na našoj frekvenciji, a samim tim i ne funkcionišu pouzdano - ističu u „Orionu".
Vanredna kontrola
Oni navode i da ne postoji mogućnost da njihovi predajnici emituju jači signal od jasno definisanog licencom, a da puštanju u rad svake bazne stanice prethode merenja.
- Fiksna telefonija kompanije „Orion Telekom" počiva na CDMA tehnologiji koja omogućava pokrivanje znatno veće teritorije sa manjim brojem baznih stanica u odnosu na neke druge tehnologije, na primer mobilne telefonije. Lokacije naših baznih stanica se biraju na osnovu preciznog radio planiranja, koje nam omogućava da pokrijemo što je veću moguću teritoriju sa optimalnim brojem lokacija - rekli su iz „Oriona" za Press.
Kako bi presekli ovu dilemu, u RATEL-u kažu da su započeli vanrednu kontrolu. Zvanična merenja se tek očekuju, ali ona preliminarna su pokazala da „Orion" radi po uslovima licence.
- Problem je složen i potrebno je utvrditi da li je frekvencija predajnika jača ili prijemnici hvataju šire nego što bi trebalo. U toku su tehnički pregledi baznih stanica koje je operater postavio i utvrdiće se da li oni koriste frekvencije koje su im licencom odobrene, a zvanični rezultati biće poznati na jesen. Sa druge strane, postoje tri kategorije kvaliteta prijemnika, odnosno, alarma i mi nemamo uvid u sve uređaje koji se uvoze i ugrađuju - rekli su u RATEL- u.
Ukoliko se pokaže da je „Orion Telekom" ipak povećao frekvenciju, moraće da je smanji. A ukoliko nije, svaki građanin koji bude imao problema sa alarmom, moći će da od ovlašćenih kuća za merenje zatraži da testiraju kvalitet tog uređaja. 
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.