Ivanović: Prodaće i Aerodrom „Slatina“ i KEK

Izvor: S media, 10.Avg.2010, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Prodaće i Aerodrom „Slatina“ i KEK

Ministarstvo za ekonomiju i finansije kosovske vlede raspisalo je tender za prodaju 75 odsto akcija Telekoma, dok će poštanska služba ostati u stoprocentnom vlasništvu države. Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, izjavio je za S media portal da se država Srbija protivi svakoj privatizaciji u pokrajni.

Ministarstvo za ekonomiju i finansije kosovske vlade objavilo je poziv za učešće na tenderu za prodaju akcija Telekoma Kosova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << . U pozivu se navodi da je cilj tendera prodaja većine akcija Telekoma Kosova koje su trenutno 100 posto u vlasništvu kosovske vlade.

Krajnji rok za slanje dokumentacije za pretkvalifikaciju je 13. septembr 2010. godine.

Vlada je odlučila da proda 75 odsto akcija Telekoma Kosova, dok će poštansku službu zadržati u potpunosti u svom vlasništvu.

Eksperti u Prištini su procenili da bi za 75 odsto akcija Telekoma Kosova sa fiksnom i mobilnom mrežom moglo da se dobije izmedju 300 i 600 miliona evra.

- Kosovska agencija za privatizaciju prodaje bukvalno sve, a to su javna i državna preduzeća koja su do 1999. godine bila u vlasništvu države Srbije. Oni to smatraju svojim dobrom koje treba privatizovati i ne libe se ni najmanje da to prodaju. Sada je na redu Telekom, a nakon toga prodaće i prištinski Aerodrom „Slatina“, kao i Kosovsku elektroprivredu (KEK), izjavio je za S media portal državni sekretar u ministarstvu za KiM Oliver Ivanović.

Pošta i Telekom Kosova imaju 100.000 fiksnih priključaka i 1,1 milion mobilnih korisnika.

U pozivu koji je objavljen na oficijalnom sajtu Ministarstva ekonomije i finansija Kosova navodi se da je privatizacioni savetnik kosovske vlade za prodaju Pošte i Telekoma Kosova, austrijski konzorcijum koji čine TelCo i Wolf Theiš, a koji je izabran na međunarodnom tenderu krajem 2009. godine.

U martu je u Prištini održan sastanak povodom raspisivanja tendera za prodaju PTK na kom su učestvovali operatori kao što je Hrvatski Telekom, Telekom Austria, egipatski Orascom i druge kompanije.

Ivanović ukazuje da su i u ranijim slučajevima privatizacija na Kosovu, rekacije i protivljenje Srbije ignorisani. On ističe da država Srbija neće uspeti da spreči prodaju Telekoma Kosova.

- Jedino rešenje koje ja vidim je da se neko od privatnih deoničara stranaca, a to bi mogli biti Grci koji su deoničari u Telekomu Srbije, zainteresuje da zaštiti svoja prava na Kosovu i Metohiji tako što će podneti tužbu Međunarodnom sudu. Ukoliko bi bila donesena presuda u korist Grčke, a velike su šanse za takvo nešto, onda bi Srbija, koristeći tu presudu u svim sledećim slučajevima mogla da se nada nekom boljem rešenju. U protivnom, podnošenje tužbe Srbije pred nekim međunarodnim sudom bi bilo unapred osuđeno na propast, kaže Ivanović.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.