Ilić: Nema unapred izabranog ponudjača

Izvor: S media, 11.Maj.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Nema unapred izabranog ponudjača

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić izjavio je danas da se zakonito i transparentno sprovodi postupak izbora najboljeg ponudjača za savetnika u prodaji državnih akcija u Telekomu i da nema unapred izabranog ponudjača, kako se to često u medijima navodi.

On je rekao da nije iznenadjen što je ponudu za privatizacionog savetnika dostavio samo konzorcijum koji predvodi američki Sitigrup global markets (Citigroup).



"Važnije >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od broja ponuda je kvalitet ponuda. Moja očekivanja su bila da se, pod ovim uslovima, mogu očekivati maksimalno tri ponude", rekao je Ilić.


Ilić, koji je na čelu radne grupe zadužene za sprovodjenje postupka izbora savetnika u privatizaciji Telekoma, je ocenio da se veći broj ponuda nije mogao očekivati zbog procenjene vrednost javne nabavke te usluga i uslova koje su morali da ispune potencijalni ponudjači.

Ministarstvo finansija je, kako je objasnio, predložilo da naknada izabranom savetniku bude jedan odsto od ostvarene kupoprodajne cene akcija Telekoma koje se prodaju, ali je Vlada Srbije odlučila da se ta naknada smanji na 0,2 odsto.

Komentarišući tenderske uslove za izbor privatizacionog savetnika Ilić je rekao da se nastojalo da se "izabere najkvalitetniji ponudjač koji će omogućiti ne samo da se, kako je u javnosti bilo nekih mišljenja, po svaku cenu proda deo akcija Telekoma u vlasništvu države, već da se postignu najbolji mogući tržišni uslovi u ovoj, za našu zemlju od izuzetnog značaja, transakciji".

On je dodao da tehnička ponuda konzorcijuma na čelu sa Sitigrupom, koja je juče otovorena, treba da predje prag od 70 poena da bi se otvarao finansijski deo ponude. U slučaju otvaranja i tog dela ponude, u narednih 15 dana bi bila doneta odluka o izboru najpovoljnijeg ponudjača.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, vrednosti veće od 500 miliona evra.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija, a preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj nemački Dojče telekom ima 30 odsto kapitala.

Smiljanićeva: Konflikt interesa

Američki ”Sitigrup global markets“ se nalazi u konfliktu interesa, tvrdi bivša ministarka za telekomunikacije Aleksandra Smiljanić.

Ona je izjavila da je američki “Sitigrup global markets“ (Citigroup), koji je jedini dostavio ponudu na tenderu za izbora savetnika za privatizaciju “Telekoma“, u konfliktu interesa.

Smiljanićeva je na konferenciji za novinare, nakon skupštine Konferencije slobodnih sindikata, kazala da je ta američka firma koorporativni broker “Dojče Telekoma“, koji važi za najozbiljnijeg potencijalnog kupca.

Ona je dodala da ju je "vrlo zbunilo" što se na tender nije prijavila ni jedna druga kompanija i dodala da je u ovoj situaciji, kada je u konfliktu interesa, neprihvatljivo da američka kompanija bude savetnik u privatizaciji.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zašto tek jedna ponuda za savetnika

Izvor: B92, 11.Maj.2010

Beograd -- Samo jedna ponuda za savetnika za prodaju dela akcija "Telekoma" rezultat je niske provizije koju bi savetnik dobio, ocenjuju stručnjaci...Samo jedna ponuda za savetnika za prodaju dela državnih akcija u "Telekomu Srbije", rezultat je niske provizije koju bi savetnik dobio pri prodaji "Telekoma"....

Nastavak na B92...

Ilić: Nema unapred izabranog ponudjača

Izvor: Beta, 11.Maj.2010

BEOGRAD, 11. maja 2010. (Beta) - Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Slobodan Ilić izjavio je u utorak da se zakonito i transparentno sprovodi postupak izbora najboljeg ponudjača za savetnika u prodaji državnih akcija u Telekomu i da nema unapred izabranog ponudjača, kako se to...

Nastavak na Beta...

Očekivali smo najviše tri ponude

Izvor: Blic, 12.Maj.2010, 01:05

Još niko nije izabran za savetnika u prodaji akcija „Telekoma“ i potpuno je otvoreno pitanje da li će biti izabran imajući u vidu da se tek ocenjuje da li ispunjava uslove propisane u konkursnoj dokumentaciji. Apsolutno tvrdim da Komisija zakonito i transparentno sprovodi postupak, da nema unapred...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.