Izvor: PRObjave.com, 01.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ICT infrastruktura kao važan oslonac Univerzijade

Među ključne elemente telekomunikacione infrastrukture za potrebe Univerzijade i Telekoma Srbije spada korporativna mreža u Univerzitetskom selu u Bloku 67, koja obuhvata mrežnu infrastrukturu u objektima Upravna i Internacionalna zgrada sa preko 1.500 portova preko kojih su ostvareni korporativni servisi (akreditacija, internet centri i call centri), IP Centrex (platforma za IP telefoniju koja omogućava provajderima da iznajmljuju dodatne usluge), kontakt centar i ostali posebni servisi za potrebe sportske manifestacije.
Takođe, stambeni i poslovni korisnici u objektima u Univerzitetskom selu su pokriveni sa "triple play" servisima – IPTV, VoIP i internetom velike brzine. Belville ima 1.858 stanova i 330 lokala (banke, kancelarije, pošta") – svi oni su deo mreže koja je realizovana po principu FTTB (eng. Fiber To The Building), odnosno svaki stan i lokal je povezan eternet portom koji nudi servise na brzinama do 100Mbps. Ovo je prva mreža ovakve vrste u Srbiji.
Za potrebe održavanja sportskih takmičenja na više od 30 sportskih objekata u Beogradu i Srbiji realizovana je telekomunikaciona mreža koja omogućava pristup internetu, korporativnom VoIP‐u, kao i kritičnim sistemima same Univerzijade – podsistemima za merenje vremena i rezultata takmičenja, akreditacije kao i podsistem za televizijske prenose. Svi objekti su pokriveni i bežičnim pristupom internetu. Infrastruktura izgrađena uoči Univerzijade 2009 imaće svoju primenu i po završetku ovog događaja i funkcionisaće kao integralni deo postojeće telekomunikacione mreže.
Celokupni sistem je trebalo da se isplanira, projektuje i završi u neuobičajeno kratkom roku od tri meseca. Izvođač ovog projekta je bilo preduzeće Saga, koje je angažovalo dvadeset svojih stručnjaka da bi se posao završio uspešno i u roku. U svakom objektu koji je pokriven mrežom – ukupno više od 30 sportskih objekata, izvršena je instalacija svičeva, bakarnih i optičkih kablova. Omogućavanje "triple play" servisa je podrazumevalo povezivanje i konfigurisanje svičeva u svim objektima i postavljanje rutera. Povezano je preko 3.500 portova u Univerzitetskom selu i pratećim kompleksima.
Za tri nedelje, koliko traje Univerzijada, preko 10.000 ljudi će se koristiti ovom ICT infrastrukturom.
Saga
Milentija Popovića 9, Sava Centar
11070 Beograd-Novi Beograd
Tel: + 381 (0) 11 3108 500
Email: marketing@saga.rs
Web: www.saga.rs
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.