Izvor: Politika, 29.Okt.2009, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Halo” ponovo u novobeogradskim firmama

Telefonski signal do kraja dana čuće se kod svih 20.000 preduzetnika i domaćinstava koji su zbog kradljivaca bakra i požara ostali bez mobilnih i fiksnih veza

Novobeogradske firme, kao što su „Sava centar” i „Geneks apartmani”,koje su kradljivci bakra u noći između nedelje i ponedeljka ostavili bez fiksnih telefonskih veza, od juče ponovo mogu da koriste svoje telefone. Ekipe „Telekoma” neprestano su na terenu kako bi telefonske signale >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vratile i u domove svojih korisnika, jer je zbog krađe kablova i oštećenja u požaru u Trgovačkoj ulici iste noći bez mobilne i fiksne mreže i sa smetnjama na njoj ostalo 20.000 firmi i domaćinstava.

Kako ističu u „Telekomu Srbija”, maksimalnim angažovanjem radnika uspeli su da juče uspostave saobraćaj i za 3.200 fizičkih lica a, kako kažu, planirano je da preostali sugrađani dobiju ispravne telefonske veze do kraja današnjeg dana.

–Incident na Novom Beogradu dogodio se usred noći. Nepoznateosobe provalilesu u okno „Telekoma”i presekle pristupni kabl. To je dovelo do prekida saobraćaja kod više od 6.000 korisnika fiksne telefonije, od čega je bilo 1.400 firmi i to u ulicama Milentija Popovića, Vladimira Popovića, Bulevaru Nikole Tesle i Bulevaru Milutina Milankovića. Izvinjavamo se još jednom svima koji nisu bili u prilici da proteklih dana koriste naše usluge – kažu u „Telekomu”.

Kako su objasnili, otklanjanje kvarova veoma je složeno jer njihove ekipe najpre moraju da dođu do oštećene instalacije, pa tek onda da povežu svaki od presečenih kablova koji u proseku ima 1.200 parica. Naruku im ne ide ni to što se krađenajčešće događaju u oknima sa više instalacija pa onda zbog „trgovacabakrom” bez fiksnih linija ostaje i veći broj korisnika.

Iste noći kradljivci su presekli kablove na Miljakovcu, a požar je prekinuo razgovore više od 11.000 žiteljaŽarkovai Kanarevog brda, koji su ponovo prekjuče dobili signal. Nepoznati kradljivci su i prošle nedelje više puta „radili” na Senjaku i ugrozili telefonske komunikacije nekoliko ambasada.

U „Telekomu” naglašavaju da su krađe drastično učestale, pa su obavestili nadležne državne institucijei tražili da sprovedu odlučnu akciju protiv ovog vida kriminala, povezanog sa ilegalnom trgovinom bakrom.

Požar u Žarkovu ugrozio je i snabdevanje strujom tamošnjih žitelja, koji su brzo preusmereni na rezervna strujna napajanja. Predstavnici „Elektrodistribucije Beograd” još ne znaju kolika je šteta nastala paljenjem optičkih instalacija u nehigijenskom naselju u Trgovačkoj ulici, ali ističu da je svaki ovakav incident „udar na elektroenergetski sistem države”.

Prema rečima Sandre Alagić, predstavnika za medije EDB-a, instalacije od bakra zamenili su novim optičkim jer je ovaj deo grada bio na udaru „bakarnih bandi”, ali sada su i novi kablovi oštećeni.

– Nismo mogli da verujemo da kradljivci zaseku optički kabl, vide da u njemu nema bakra, pa onda ljuti što smo im pokvarili „poslove” namerno pokidaju instalaciju. Sumnjamo da je požar izbio zbog krađe struje i preopterećenja mreže jer su se žitelji „karton sitija” u Trgovačkoj masovno nezakonito kačili na naše instalacije – objasnila je Alagićeva.

D. Jokić

[objavljeno: 29/10/2009]
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.