Grad sa 40 hiljada telefonskih dvojnika

Izvor: Blic, 14.Dec.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad sa 40 hiljada telefonskih dvojnika

Iako je 21.vek i era modernih telekomunikacija, za mnogobrojna domaćinstva na Novom Beogradu, Zvezdari, Zemunu, Voždovcu, Rakovici i Čukarici, fiksni telefon je i dalje nedostižan. U "Telekomu Srbija", za sada jedinom operateru koji uvodi fiksnu telefoniju, navode da nemaju ekonomskih mogućnosti za izgradnju nove pristupne mreže, niti mogućnosti da se "razdvoji" više od 40.000 telefonskih dvojnika.



Ana Turopoljac iz Novog Beograda jedna je od mnogih koji su, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog dvojnika, mogli da telefoniraju „tek kada se veza oslobodi". Iako je odmah po useljenju u stan predala zahtev za uvođenje nove telefonske linije, od „Telekoma" je, kaže, stalno dobijala isto objašnjenje – da je zgrada u kojoj živi stara, da nema tehničkih mogućnosti za uvođenje nove linije i da će morati da sačeka da se neka druga linija oslobodi.

- Godinama sam čekala na novu liniju, a onda se desilo da je „Telekom" izgradio novu centralu i tada nam je saopšteno da možemo da uvodimo koliko god linija hoćemo – priča Ana.

Uvođenje novih linija i rešavanje problema dvojnika zahteva velika novčana sredstva i trenutno je ekonomski neisplativo, navode u Službi za odnose sa javnošću „Telekoma". Godišnji prihodi ovog preduzeća i dalje ostaju veliki.

- Prihod „Telekoma" za prethodnu godinu iznosio je oko 90 milijardi dinara, od čega je četvrtina pripadala prihodima od uvođenja fiksne telefonije. Međutim, naši rashodi su takođe ogromni i zbog toga nemamo mogućnosti da uvedemo toliko novih linija i izgradimo pristupnih mreža koliko je potrebno da bi svim građanima rešili problem dvojnika ili svima omogućili da imaju fiksni telefon – izjavio je za „Blic" Branko Radujko, direktor „Telekoma Srbije", u toku akcije deljenja bežičnih telefona u Ripnju.

Na zvaničnom sajtu „Telekoma Srbije" cena uvođenja klasičnog telefonskog priključka je 5.000 dinara, ali telefonom kažu da je cena 5.900 dinara. U slučaju potrebe dovođenja odgovarajućeg voda (kabla) plaća se još 4.130 dinara (prosečno, zavisi od dužine voda). Prethodno treba predati zahtev sa ličnom kartom u nekoj od poslovnica „Telekoma" koje se nalaze u Pohorskoj 2 i Bulevaru Umetnosti 16a, nakon čega se čeka 15 dana kako bi stiglo obaveštenje da li korisnik uopšte ima tehničkih mogućnosti za uvođenje priključka.

U maju je kompanija "Media works” dobila licencu za uvođenje bežične telefonije. To bi, smatraju u "Telekomu", moglo da pomogne u rešavanju problema kako dvojnika, tako i uvođenja fiksnih telefona. Zato očekuju da bi broj dvojnika u gradu, koji trenutno muči 40.367 građana, iduće godine mogao drastično da se smanji.

Bežični umesto fiksnog

Kad nisu u mogućnosti da uvedu fisknu telefoniju, u „Telekomu" kažu da taj problem rešavaju bežičnim telefonima CDMA tehnologije, koji imaju veliki domet i služe kao alternativa fiksnim telefonima. Na području Beograda CDMA bežičnu telefoniju trenutno koristi 12.700 pretplatnika: 1.650 domaćinstava u Ripnju, 900 u Altini, 920 u Vrčinu, 710 u Stepojevcu, 400 u Barajevu, 370 u Vraniću, 750 u Surčinu, 860 u Ledinama i 580 u Dobanovcima.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.