Država prodaje 40 odsto Telekoma

Izvor: B92, 26.Mar.2010, 02:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država prodaje 40 odsto "Telekoma"

Beograd -- Vlada Srbije prodaje 40 odsto "Telekoma". Slobodan Ilić iz Ministarstva finansija biće na čelu radne grupe za prodaju akcija "Telekoma".

Vlada Srbije na današnjoj sednici pokrenula je postupak procesa prodaje akcija "Telekoma". Vlada je donela odluku kojom od upravnog odbora PTT Srbija traži da akcije koje poseduje u "Telekomu" prenese na državu Srbiju bez naknade. Formirane su dve radne grupe koje treba da prate proces privatizacije. U Vladi kažu da je i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u opticaju prodaja 40 odsto akcija "Telekoma".

Država je i zvanično otpočela proces prodaje "Telekoma”. Prvi korak je zahtev Vlade PTT-u da akcije koje se nalaze u njihovom posedu prenesu na državu Srbiju. Na taj način, država može da raspolaže akcijama i da ih ponudi na tenderu.

Na Vladi su formirane i dve radne grupe, na čijem čelu se nalazi državni sekretrar u Ministrastvu finasija Slobodan Ilić.

"U tom smislu formirana je radna grupa koju čini sedam ljudi, koja će pratiti, nadgledati i rukovoditi procesom prodaje. Istovremeno je doneta odluka o predmetu postupka javne nabavke savetničkih usluga za prodaju akcija u državnoj svojini 'Telekoma’”, objašnjava Ilić.

"Ista radna grupa istovremno je imenovana kao komisija za javnu nabavku, tako da je namera Vlade da se ovaj proces obavi na potpuno zakonit, transparentani konkurentan način”, navodi on.

Radna grupa uskro počinju sa radom, a Slobodan Ilić kaže za B92 da je predviđeno da savetnik bude izabran u roku od 90 dana.

"Očekivanja su da početkom sledeće nedelje radna grupa sedne, pre svega, sa predstavnicima 'Telekoma’ i donese vrlo važne odluke o budućem načinu rada. Očekuje se da će taj postupak, kada je u pitanju izbor savetnika koji će pomagati u ovom procesu, bude urađen u narednih 90 dana”, kaže Ilić.

"U ovom trenutku mi operišemo sa prodajom 40 posto akcija, onako kako je i premijer Cvetković najavio”, kaže on.

Direktor "Telekoma” Branko Radujko nije želeo da sa novinarima razgovara o privatizaciji, rekavši da ne može da daje informacije sve dok ne dobije zvanično obaveštenje od akcionara.

U javnosti se barata podatkom da bi Srbija od prodaje 40 odsto "Telekoma”mogla da zaradi najmanje dve milijarde evra.

Iz Vlade je ranije saopštavano da će od novca dobijenog od prodaje "Telekoma” biti osnovan poseban fond, a moglo se čuti i da će veći deo tih para biti iskorišćen za izgradnju puteva.

Iako se poslednjih dana dosta govorilo o prodaji "Telekoma”, niko od ministara danas nije izašao pred novinare da saopšti informaciju o početku procesa prodaje.

Uobičajena konferencija posle sedinice Vlade bila je zakazana, pa otkazana.

Vlada je danas usvojila i paket mera za potrošačke dinarske kredite građanima uz subvenciju države, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

O tome u šta će biti uložen novac dobijen od prodaje akcija "Telekoma" možete čitati u posebnoj temi u našoj rubrici Biz.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.