Dobar predlog da se sredstvima od Telekoma vrate dugovi

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobar predlog da se sredstvima od "Telekoma" vrate dugovi

Predlog ministra ekonomije Mladjana Dinkića da se polovina deviznog priliva dobijenog prodajom "Telekoma" upotrebi za vraćanje najnepovoljnijih spoljnih dugova je vrlo razuman, oceni su danas analitičari Gorgan Nikolić Biljana Stepanović i Milan Ćulibrk.

Ekonomski analitičar Privredne komore Srbije Goran Nikolić je rekao da je Dinkićev predlog prihvatljiv i da ga podržava ga jer će država >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od toga imati koristi.

Nikolić je ukazao da bi bilo isplativije da taj novac bude upotrebljen za vraćanje dugova na koje plaćamo visoku kamatu od 6,3 odsto, nego da se deponuje i kupuju obveznice koje imaju nizak prinos.

Povoljan momenat za investitore

"Prema dogovoru sa MMF-om, taj novac ne može da se potroši, jer je ograničen nivo javne potrošnje, pa bi te pare praktično stajale na dinarskom računu trezora, odnosno u devizama kod NBS, koja ih plasira kod najsigurnijih banaka u svetu ili najsigurnije obveznice zemalja OECD, ali to su niski prinosi, kreću se oko jedan odsto", kaže Nikolić.

On je podsetio da je i sredstvima od prodaje "Mobtela" vraćeno 330 miliona dolara Svetskoj banci, što je bilo jako dobro, jer u suštini ako vraćamo dug smanjujemo rashode na kamatu i nivo javnog duga.

"To je, u suštini, jedno razumno ponašanje koje bi odjeknulo i kod investicionih agencija, jer zemlja smajuje svoj dug u vremenu krize". istakao je Nikolić.

Jedan deo novca od prodaje "Telekoma " trebalo bi upotrebiti za vraćanje dugova koje Srbija ima, kako država ne bi dospela u dužničku krizu, ocenila je direktor "Biznis info grupe" Biljana Stepanović.

"Jako je dobro da se neko od ministara setio da Srbija treba da vraća i dugove", rekla je ona, komentarišući predlog ministra ekonomije da bi deo novca od "Telekoma" trebalo usmeriti ka vraćanju nepovoljnih kredita, a ostatak za kapitalne infrastukturne projekte.

Tanjug
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parama od „Telekoma” vratiti „teške” kredite

Izvor: Politika, 19.Nov.2010

Predlagač ideje ministar Mlađan Dinkić pobrao simpatije kritičara i uglednih ekonomista ..Kao dupli obrt na domaćoj ekonomskoj sceni juče se tumačio predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da polovinu novca od prodaje „Telekoma” treba potrošiti na vraćanje nepovoljnih zajmova. Jer,...

Nastavak na Politika...

Podrška Dinkiću za pare od Telekoma

Izvor: B92, 20.Nov.2010, 02:35

Beograd -- Predlog ministra ekonomije Mlađana Dinkića da polovinu novca od prodaje Telekoma treba potrošiti na vraćanje nepovoljnih zajmova pozdravljaju njegovi kritičari..."Ideja je vrlo dobra jer će nas osloboditi nepovoljnih dugova", ne kriju da su prijatno iznenađeni oni koji su ga do juče...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.