Izvor: Blic, Beta, 24.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbiji bolje da se zaduži nego da proda Telekom

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je u utorak da je za zemlju bolje da se zaduži nego da proda Telekom da bi popunila budžet.

"Moramo uraditi sve da Telekom ne bude prodat samo zbog toga što su nam potrebni budžetski prihodi", rekao je Đelić na okruglom stolu Ekonomist medija grupe o budućnosti javnih preduzecah u Srbiji.

"Telekom je sada u fazi ekspanzije", naveo je Đelić, zbog čega prodaja samo zbog popunjavanja budžeta nije u interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srpske privrede. On je ocenio da javna preduzeća u Srbiji imaju veliki potencijal, ali da njihova profitabilnost još nije dovoljno dobra.

Govoreći o privatizaciji javnog sektora, Đelić je rekao da je država spremna da privatizuje „Jat Ervejz”, da je opredeljenje da se ide na tendersku privatizaciju „Galenike”, dok EPS treba da ostane u državnom vlasništvu i može da ima strateške partnere.

On je istakao da su javna preduzeća veliki potencijal države koji je nedovoljno iskorišćen i da država mora ojačati i profesionalizovati nadzor nad njima.

„Javna preduzeća moraju biti važan deo borbe protiv ekonomske krize, jedan od glavnih motora privrede i moraju odigrati ključnu ulogu u sprovođenju mera vlade za ublažavanje posledica svetske ekonomske krize”, ukazao je on.

Po njegovim rečima, sa svakim javnim preduzećem treba potpisati trogodišnji sporazum da bi se tačno utvrdilo koliko dividendi država očekuje od tih preduzeća.

Potpredsednik vlade je podsetio da 45 procenata stalne imovine čine javna preduzeća, sa 15,6 odsto zaposlenih i ostvaruju 16,6 odsto ukupnih prihoda.

Od 2001. više od dve milijarde evra donacija obezbeđeno je za javna preduzeća i više od tri milijarde za kredite, od čega je pola milijarde ostalo da se povuče.

On je ukazao da su javna preduzeća dobar deo naše reforme i evropskih integracija, ali da se još mnogo toga mora učiniti u procesu njihove transformacije i restruktuiranja.

„Praksa u bivšim tranzicionim zemljama pokazuju da su zahvaljujući aktivnoj politici države neka javna preduzeća postala regionalni i evropski lideri, kao što je češki „ČEZ” i mađarski „MOL”, rekao je Đelić.

On je dodao da pored 17 velikih javnih preduzeća u Srbiji ima 485 lokalnih javnih komunalnih preduzeća, koja imaju znatan potencijal i da im treba posvetiti veću pažnju.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.