Dejan Mihajlov koči odluku Vlade

Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejan Mihajlov koči odluku Vlade

- Nisam u stanju i nemam mogućnosti da sprovedem odluku Vlade od 27. decembra prošle godine o postavljenju novog generalnog direktora i članova Upravnog odbora „Telekoma", a razlog je već treći uzastopni nedolazak ovlašćenog predstavnika „zlatne akcije" gospodina Dejana Mihajlova, generalnog sekretara Vlade, i mislim da je to možda već opstrukcija - objašnjava u razgovoru za „Blic" profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Upravnog odbora Javnog preduzeća „PTT >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbija".

Vlada je nekoliko dana uoči isteka prošle godine prihvatila predlog Upravnog odbora JP „PTT Srbija" kao vlasnika 80 odsto akcija „Telekoma", pa je doneta odluka da novi generalni direktor bude Branko Radujko, a da članovi Upravnog odbora ove važne nacionalne kompanije u oblasti telekomunikacija budu profesor dr Dragor Hiber, Ivica Stamenić, Predrag Marković i Radojko Obradović. U međuvremenu, doskorašnjem generalnom direktoru Drašku Petroviću istekao je mandat, a novi nije još počeo da radi.



Koliko je bilo pokušaja da se održi sednica Skupštine akcionara „Telekoma"?


- Propale su dve ranije, a propašće i sadašnja treća prilika da se posao oko odluke Vlade okonča. Želim da kažem da Vlada Srbije poseduje „zlatnu akciju" u slučaju donošenja strateških odluka važnih za „Telekom", a ovlašćeni predstavnik je gospodin Dejan Mihajlov. Bez njegovog prisustva i izjašnjavanja nema valjane odluke. S njim smo se prvi put dogovorili da održimo Skupštinu akcionara 15. januara. Međutim, gospodin Mihajlov je pozvao gospodina Gorana Ćirića generalnog direktora JP „PTT Srbija" i mene na razgovor u zgradu Vlade. Uz obrazloženje da je u toku izborna trka i da je prilično zauzet zbog kampanje, tražio je da se Skupština akcionara odloži za 25. januar.



I šta ste učinili?


- Prihvatili smo njegov predlog i sugestiju da se sve odloži. Ipak, opet se dogodilo praktično isto. Gospodin Mihajlov nas je i po drugi put pozvao dva dana uoči datuma koji je sam predložio za održavanje Skupštine akcionara, rekavši nam da on ima neodložnih obaveza u Moskvi. Dakle, sve je moralo biti odloženo, uprkos rokovima koji postoje.



Kakva je dalja procedura?


- Pa opet smo prihvatili njegov predlog da se odredi novi dan, dakle da to bude 30. januar. Međutim, u razgovoru sa gospodinom Dejanom Mihajlovom zamoljen sam da se strpim dok se on konsultuje. Rekao mi je da će se javiti za dva sata, a od tada su prošla dva dana i nije se javio. To kao manir videli smo već dva puta. Ja nisam u stanju da sprovedem odluku Vlade od 27. decembra prošle godine. Razlog je i treći nedolazak ovlašćenog predstavnika „zlatne akcije" i mislim da je to možda već opstrukcija. Napisaću pismo premijeru i navešću celu hronologiju.



Vi ste u obavezi kao predsednik Upravnog odbora većinskog vlasnika da štitite taj interes. Kako dalje?

- Mene je Vlada postavila i ja samo mogu da uputim pismo premijeru Vojislavu Koštunici, a proslediću ga i predsedniku republike Borisu Tadiću, potpredsedniku Vlade Đeliću, resornom ministru Aleksandri Smiljanić... Dakle, mogu samo da zamolim premijera da svojim autoritetom omogući da se odluke koje je donela Vlada, a čiji je on predsednik, u celosti poštuju.



Sadržaj pisma premijeru Koštunici je...


- Prva rečenica koju ću napisati jeste da je istekao mandat Drašku Petroviću koji je bio generalni direktor „Telekoma" i da sada firmom upravlja manjinski vlasnik i partner - OTE iz Grčke. Oni jesu korektni, ali moj posao je da poštujem ranije donete odluke Vlade, koje ne poštuje njen generalni sekretar, gospodin Mihajlov.



Hoće li biti brzog reagovanja ili će se sve iskomplikovati?


- Bojim se da će sve ostati za posle 3. februara, a onda ćemo videti kako dalje. Verujem da će izborna pobeda gospodina Tadića ubrzati ceo proces. „Telekom" je strateški važna kompanija i mislim da je ovlašćeni predstavnik vlasnika „zlatne akcije", gospodin Dejan Mihajlov, morao da nađe vremena da se odluka Vlade realizuje.

Pismo premijeru zbog „Telekoma"

U zvaničnom pismu predsedniku Vlade, a povodom nemogućnosti da se i po treći put zakazana Skupština akcionara „Telekoma" održi, pored ostalog piše:

„Za nosioca 'zlatne akcije’ Vlada je još u prethodnom mandatu odredila gospodina Dejana Mihajlova... koji je ponovo doveo u pitanje održavanje sednice Skupštine akcionara... JP PTT Saobraćaja Srbija želi da u potpunosti vrši vlasnička i upravljačka prava u preduzeću 'Telekom Srbija’ u skladu sa ovlašćenjima i molim Vas da upotrebite vaš uticaj kako bi se upravljanje ovim strateški važnim preduzećem što pre normalizovalo, odnosno da se odluke koje je Vlada Republike Srbije donela u vezi sa tim sprovedu i koje su do sada onemogućene od strane ovlašćenog predstavnika 'zlatne akcije’", kaže se u pismu koje profesor dr Dragoslav Šumarac, predsednik Upravnog odbora JP „PTT Srbija", upućuje premijeru Vojislavu Koštunici.

Šta je „zlatna akcija"

U procesu privatizacije kompanija u državnoj svojini, uz gubljenje većinskog državnog vlasništva, nastao je institut tzv. zlatne akcije (golden share). Ovu vrstu akcije razvilo je savremeno akcionarsko pravo povodom privatizacije preduzeća u državnoj svojini, a putem koje se država obezbeđuje od sekundarne prodaje privatizovanih preduzeća „neželjenim" vlasnicima. Ovim putem država, može sprečiti takvu sekundarnu prodaju, ako smatra da je u pitanju njen nacionalni interes. Država može da imenuje jednog ili dva člana u upravni i/ili nadzorni odbor, sa pravom veta na određene ključne odluke.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.