Deficit u 2011. do 140 mlrd. dinara

Izvor: B92, Beta, 10.Dec.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit u 2011. do 140 mlrd. dinara

Beograd -- Budžetski deficit je neizbežan u narednim godinama da bi se podsticao privredni razvoj, a ne treba očekivati probleme u otplati javnog duga, kaže Dragutinović.

Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da će deo novca od prodaje Telekoma Srbije biti iskorišćen za otplatu dela državnog duga.

Deo duga biće finansiran i iz kredita Svetske banke, koja će ukupno Srbiji iduće godine kako se očekuje nameniti kredite od 800 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do jedne milijarde dolara, kao i novcem prikupljenim od prodaje državnih zapisa.

"Za sada ministarstvo finansija odoleva izdavanju evro obveznica i smatramo da je bolje da se zadužujemo izdavanjem dinarskih obveznica, indeksiranih u skladu sa rastom inflacije", rekla je Dragutinovićeva na promociji novog broja Kvartalnog monitora koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Porez na imovinu maksimalno 0,4 %

Sadašnji zakon o porezu na imovionu je nepravedan i regresivan, jer veća poreska oslobađanja imaju vlasnici imovine veće vrednosti, kazala je ministarka finansija Srbije. Ona je naglasila i da prihod od poreza na imovinu ide u kase lokalnih samouprava tako da one imaju mogućnost da smanjuju poresku stopu koja će biti utvrđena na maksimalno 0,4 odsto vrednosti imovine, ukoliko procene da po toj stopi poreski obveznici neće moći da izmire svoje obaveze.

Glavni urednik Kvartalnog monitora Pavle Petrović je ocenio da bi bilo dobro da se izbegne izdavanje evro obveznica kako bi se što više smanjilo učešće evra u plaćanjima i podstaklo finansiranje razvoja iz domaće štednje.

Redovna otplata javnog duga, prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta Milojka Arsića imala bi pozitivan uticaj na jačanje kredibiliteta zemlje i privlačenje stranih investitora.

Govoreći o predlogu budžetu za sledeću godinu, ministarka finansija je kazala da je planirani budžetski deficit za 2011. godinu u skladu sa zakonom utvrđenim fiskalnim pravilima i da će iznositi 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Dragutinovićeva je navela da je izrada predloga budžeta u završnoj fazi i da će tim dokumentom biti predviđeno da se plate i penzije u januaru povećaju za dva odsto.

Takođe, transferi opštinama će biti za 25 odsto veći nego u 2010. godini, subvencije privredi biće zamrznuti u iznosu iz ove godine, a predviđeno je i značajno smanjenje subvencionisanja kredita. Za kapitalne rashode obezbeđeno je 27 milijardi dinara.

Prema njenim rečima, zajedno sa predlogom budžeta za 2011. godinu skupštini će biti dostavljen i predlog izmena Zakona o porezu na imovinu kako bi se više oporezovala imovina veće vrednosti.

Ona je najavila i da će za nekoliko dana Ministarstvo finansija Skupštini Srbije predložiti kandidata za člana Fiskalnog saveta, a obaveza je da se to telo koje će imati tri člana formira do kraja ove godine.

Prema njenim rečima, druga dva člana fiskalnog saveta treba da predlože predsednik Srbije i guverner Narodne banke Srbije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.