Danas poskupela pretplata za fiksnu

Izvor: B92, 01.Apr.2010, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas poskupela pretplata za fiksnu

Beograd -- Telekom Srbije je od danas povećao cenu pretplate u fiksnoj telefoniji sa 195 na 388 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Ukoliko se uračuna PDV, preplata za fiksnu liniju od 1. aprila košta 458 dinara, umesto dosadašnjih 230 dinara. U pretplatu je uključeno i 150 besplatnih impulsa, saopštio je Telekom Srbije.

Nova cena pretplate biće prikazana u martovskom računu koji korisnici dobijaju aprila. Pretplata za dvojničke linije ostaće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepromenjena - 56,06 dinara, bez PDV-a, a neće se menjati ni cene impulsa.

Najnovije povećanje cene telefonske pretplate od 100 odsto pokrenulo je niz pitanja, a, najpre, da li je opravdano povećanje cene u tom iznosu, ističu u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije. Jer, ova usluga je u poslednjih godinu i po dana poskupela čak 350 odsto!

"Zapanjeni smo što je RATEL dao saglasnost za ovo poskupljenje. Jer, šta mi zapravo plaćamo? Pod pojmom pretplata ne nudi se potrošačima ništa osim 150 'besplatnih' impulsa. Ako bismo dosledno primenili cenovnik Telekoma došli bismo do cifre od celih 70 dinara?! Deluje krajnje neozbiljno da se potrošačima naplaćuje gotovo šest puta više", kaže Zoran Nikolić, predsednik NOPS-a.

U Telekomu Srbija nedavno su podsetile da je pretplata za fiksnu telefonsku liniju promenjena u poslednjih pet godina samo jednom i to 1. novembra 2008. godine. „I posle korekcije u aprilu, cena mesečne pretplate u Srbiji od 388 dinara bez dodatog poreza biće niža u odnosu na zemlje u okruženju. Tako je u Hrvatskoj cena pretplate 10,13 evra, u Makedoniji ona iznosi 7,66 evra, a u Crnoj Gori 5,96 evra... Prosečna pretplata u Evropskoj uniji staje oko 15 evra", navode u Telekomu.

Imajući u vidu najavljenu privatizaciju Telekoma i iskustva iz okolnih zemalja od novog vlasnika treba očekivati da će pretplata još više poskupeti. Naše komšije su bile u prednosti, jer su novog vlasnika dočekali sa nekoliko fiksnih operatera i mogućnosti da prenesu broj u drugu mrežu.

"U planu je priprema pravilnika o prenosivosti broja u fiksnim mrežama. Pravilnik do sada nije donet jer je bio prisutan samo jedan operater fiksne telefonije. U skladu s tim i nije postojala mogućnost da korisnici dobiju mogućnost prelaska kod drugog operatera", kažu u Republičkoj agenciji za telekomunikacije.

Dakle, bez obzira što je svaki korisnik platio uvođenje fiksnog broja nije i njegov vlasnik, pa ukoliko pretplata još više poskupi i korisnik više ne može da je plaća - nepovratno gubi broj. Takođe, čak i ako novi fiksni operateri ponude jeftinije usluge građani neće moći da promene mrežu sve dok se ne donese pravilnik.

U Ministarstvu telekomunikacija kažu da su RATEL-u još 19. januara 2008. godine naložili da donese takav pravilnik, kao i da su im prilikom donošenja Pravilnika o promeni mobilnog broja savetovali da pravilnik dopune - da se odnosi i na fiksnu telefoniju. Imajući u vidu da je Pravilnik promene mobilnog broja pisan mesecima, a da je RATEL za početak primene odredio rok od godinu dana - građani Srbije još dugo neće postati vlasnici fiksnih brojeva.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.