„DT“ potresa špijunska afera

Izvor: S media, 06.Feb.2011, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„DT“ potresa špijunska afera

„DOJČE telekom“(DT) prisluškivao je sopstvene rukovodioce kako bi otkrio ko dostavlja poverljive podatke novinarima najuticajnijih nemačkih medija. Ovaj, sada već sasvim siguran zaključak, glavna je tema nemačke javnosti, koja je zasenila izlazak iz recesije i političke nemire u Severnoj Africi.

Svi operateri mobilne telefonije u Nemačkoj zakonom su obavezani, kao u gotovo svim zemljama, na poštovanje tajnosti telefonskih razgovora svojih mušterija. Ali, upravo u najvećem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od njih - „Dojče telekomu“, koji je jedan od najozbiljnijih potencijalnih kupaca „Telekoma Srbije“ - zakon je očigledno prekršen u više navrata na, do sada, neviđen način.

Kako bi otkrila ko iznosi interne podatke, uprava DT je najmanje godinu prisluškivala sopstvene visoke menadžere i članove Nadzornog odbora. Radilo se o njihovim telefonskim kontaktima sa novinarima.

DOKAZI

„Dojče telekom“ je državnom tužilaštvu u Bonu predao svu potrebnu dokumentaciju. U toku je ispitivanje dokaza, na temelju čega će državni organi odlučiti hoće li da pokrenu istražni postupak protiv telekomunikacionog džina.

Šef DT Rene Oberman zgrožen je činjenicom da se u njegovoj firmi mogla dogoditi špijunaža takvih razmera.

- Nedavno smo primili pismenu pošiljku od treće osobe i odmah smo analizirali tvrdnje koje je ona iznela u pismu. Konsultovali smo i spoljne stručnjake i nemačko državno tužilaštvo. Naš primarni cilj je brzo rešavanje ovog slučaja.

DT je u međuvremenu potvrdio da je ta kompanija 2005. i 2006. godine ciljano prikupljala podatke o telefonskim razgovorima top-menadžera. Telekom je, u to vreme, razmatrao opciju mogućeg otpuštanja hiljada radnika. Interne informacije o politici firme i planiranim merama tada su dospele u javnost pre nego što ih je Uprava službeno predstavila.

Afera sa prisluškivanjem veliki je udarac za „Telekom“. Šef Uprave Oberman svestan je opasnosti.

- Ovaj slučaj nas je pogodio u fazi u kojoj se borimo za svaki santimetar tržišnog dela, u fazi u kojoj cela kompanija ulaže ogromne napore kako bi ponovno došla na stazu uspeha.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.