ALBANCI UNIŠTILI OPREMU TELEKOMA NA KOSOVU, SRPSKE ENKLAVE BEZ MOBILNE TELEFONIJE (VIDEO)

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALBANCI UNIŠTILI OPREMU "TELEKOMA" NA KOSOVU, SRPSKE ENKLAVE BEZ MOBILNE TELEFONIJE (VIDEO)

GRAČANICA - Centralno Kosovo, Kosovsko pomoravlje i Štrpce od jutros su bez signala mobilne telefonije "Telekoma Srbije", a Kosovsko pomoravlje nema ni fiksnu telefoniju.

GRAČANICA - Centralno Kosovo, Kosovsko pomoravlje i Štrpce od jutros su bez signala mobilne telefonije "Telekoma Srbije", a Kosovsko pomoravlje nema ni fiksnu telefoniju.

Radnici "Telekom Kosova" i pripadnici albanske specijalne policije Rosa od jutros uništavaju bazne stanice mobilne telefonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << "Telekoma Srbije" u Gračanici, Štrpcu, Koretištu u Kosovskom pomoravlju i Vitomirici kod Peći.

Prema poslednjim informacijama, radnici "Telekom Kosova" sa jakim snagama albanske policije krenuli su prema lokaciji Kurilovo u opštini Zubin Potok, na severu Kosova.

Koordinator tehnike "Telekoma Srbije" za Kosovo i Metohiju Ilija Ivanović rekao je da su u jutros u 6:05 časova, jake policijske snage uništile opremu "Telekoma Srbije" na centralnom Kosovu, Kosovskom pomoravlju i Štrpcu.

"Sa ovim činom i silom koju su upotrebili Albanci, izvršen je veliki pritisak na preostale Srbe tako da su tri velike srpske enklave u ovom trenutku bez signala mobilne telefonije, a u delu Kosovskog pomoravlja je uništena i fiksna telefonija", rekao je Ivanović.

Licenca dobijena još 1997.

"Očekujemo svakog trenutka šta će se desiti sa fiksnom telefonijom u Gračanici, jer su trenutno na našem stubu gde pokušavaju da skinu i preostalu opremu, koju smo sanirali za centralno Kosovo", naveo je Ivanović.

Oko 80.000 Srba na Kosovu ostalo bez mobilne, a nekoliko hiljada bez fiksne telefonije.  Samo na severu Kosova radi i fiksna i mobilna telefonija.

Prema njegovim rečima, Gračanica ima fiksnu telefonuju, a ne i mobilnu, dok su sela oko nje ostala bez oba signala.

On je odbacio optužbe kosovskih privremenih institucija da Telekom Srbija radi bez licence.

"Imamo licencu od 1997. godine. Telekom Srbije radi u skladu sa Rezolucijom 1244 UN", kazao je on i dodao da će Telekom Srbija pokušati da uspostavi telefoniju u svim krajevima KiM gde žive Srbi.

Nojkić: Isključenja bez naloga

Direktor Pošte Srbije na Kosovu i Metohiji Ranđel Nojkić potvrdio je da su posle jutrošnje akcije radnika Kosovske agencije za telefoniju, bez mobilne mreže ostali Srbi u centralnom, istočnom Kosovu i na Brezovici, a većina u centralnom Kosovu bez fiksne telefonije.

 "Jutros rano došli smo do predajnika u selu Sušica kod Gračanice i radnici Kosovske agencije za telefoniju pokazali nam nalog za isključenje predajnika i rekli nam da je o njihovoj akciji obaveštena kosovska opština Gračanica. Upozorili smo te radnike da ne isključuju fiksnu telefoniju, jer za to nemaju nalog. Te svoje primedbe smo napisali na poleđini njihovog naloga. Međutim, radnici su posle kraćeg telefonskog razgovora sa nekim u Prištini isključili sve veze na predajniku", dodao je on.

Nojkić je kazao da je sada mobilna telefonija u potpunom prekidu, dok fiksnu imaju samo stanovnici Gračanice i sela Gušterice.

On naglašava da je upozorio i prisutne pripadnike Euleksa na sve što se događa, ali da su oni rekli da "nemaju ništa sa isključcenjem predajnika i da je to stvar Vlade Kosova".

Radnici Telekoma Srbije koji su jutros bili prisutni kod predajnika u selu Gušterica rekli su da su radnici kosovske agencije razvalili katance i presekli kablove na predajniku, kao i na telefonskoj anteni na pošti u Gračanici. "

Da su nam javili mogli smo predajnike da isključimo preko prekidača, a ne da se kidaju kablovi i katanci", rekli su oni.

Bojan Stojanović, predsednik opštine Gračanica koji je izabran na kosovskim izborima, rekao je da nije upoznat sa akcijom radnika kosovske agencije za telefoniju, niti da je o tome ranije bio obavešten.

Rstić: Branićemo repetitore

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani srpske nacionalnosti na Kosovu braniti repetitore telefonije koje u u tom delu Kosova uklanja kosovska policija i da su o tome obavešteni nadležni u Kforu i Euleksu.

"Pokušali smo nadležnima u Kforu i Euleksu da ukažemo na moguće posledice ovakvog poteza Albanaca i očekujemo njihovu reakciju", rekao je Ristić koji je od jutros sa okupljenim građanima u blizini repetitora Kurilovo u Ibarskom Kolašinu koji pokriva signalom Zubin Potok.

 "Očigledno je da su Albanci odlučni u nameri da pokušaju da i na severu Kosova uspostave svoju vlast, što stanovništvo ovde neće dozvoliti", rekao je Ristić.

Hašani: Akcija završena

Potrparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani rekao za medije u Prištini da je akcija vođena u ranim jutarnjim satima i da je završena.

"U ranim jutarnjim satima Kosovska telekomunikaciona regularna agencija (ART) preduzela je akciju uklanjanja ilegalnih operatera telefonije, u teritoriji opštine Gnjilane", rekao je Hašani.

 Direktor ART-a Ekrem Hodža u petak je podneo zahtev policiji Kosova "za uklanjanje mobilnih srpskih operatera na Kosovu", objavio je današnji Ekspres.

Pozivajući se na neimenovane izvore, list je naveo da su "Vlada Kosova, kao i međunarodne kancelarije na Kosovu, počele pregovore o formiranju virtuelnog telefonskog operatera za srpske enklave".

Izvori prištinskog lista naveli su da u pregovorima učestvuju sve kosovske institucije nadležne za izdavanje dozvole.

"Pregovore intenzivno vode predstavnici vlade, ART-a, Pošte i telekomunijacija Kosova i jedne kompanije iz Srbije uz nadgledanje međunarodnih kancelarija na Kosovu", naveo je Ekspres.

Ivanović: Uklanjanje opreme opasno

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je uklanjanje i uništavanje baznih stanica Telekoma Srbije na Kosovu štetno i opasno.

"Podiže se tenzija u momentu kada se razmišlja o tome kako da se delegacije Beograda i Prištine sastanu i naprave nešto konstruktivno", rekao je Ivanović.

On je naveo da predstavnici "nekih zemalja u Prištini" podržavaju odluku o uništavanju baznih stanica Telekoma Srbija na Kosovu i da Albanci tu akciju "ne sprovode sami".

"To pokazuje da međunarodna zajednica nije jednodušna u oceni stanja i mera koje bi trebalo preduzeti za ovaj deo zapadnog Balkana i ozbiljno dovodi u pitanje dobre namere Beograda koji je u situaciji da nekako mora da reaguje", rekao je Ivanović.

Nekoliko puta uništavani predajnici  srpskih mobilnih operatera

Kosovske vlasti su nekoliko puta i tokom ove godine onesposobljavale predajnike mobilnih operatera iz Srbije tvrdeći da nemaju licencu za rad.

Krajem aprila kosovska policija je onesposobila 14 baznih stanica srpskih mobilnih operatera, pa je više od 100.000 Srba ostalo bez fiksne i mobilne telefonije.

"Telekom Srbija" je navodio je da potpuno legalno i legitimno pruža usluge na teritoriji cele Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, kao i da od prvog dana poslovanja radi sa odgovarajućom licencom, za koju je 1997. godine nadležnim državnim organima platio 125 miliona maraka.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.