Zakon o nestalim bebama već posle izbora?

Izvor: BKTV News, 31.Mar.2017, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o nestalim bebama već posle izbora?

Slučajevi nestalih novorođenčadi decenijama potresa Srbiju, a Zakon o nestalim bebama prvi put bi trebao da se ozbiljno razmatra već nakon predsedničkih izbora.

Time bi se, po rečima onih koji su stvarali nacrt, uspostavio mehanizam za otkrivanje istine o svakom slučaju bebe za koju roditelji veruju da je ukradena. Na drugoj strani roditelji koji pokušavaju da dokažu da su im deca oteta iz porodilišta širom Srbije u poslednjim decenijama prošlog veka odbijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da prihvate ovaj predlog zakona, naglašavajući da on samo štiti državu. Napominju da se njime neće otkriti istina o njihovoj deci i najavljuju da će pravdu tražiti pred međunarodnim sudovima.

Nedavno je slučaj nestalih beba još jednom dospeo pred Komitet ministara Saveta Evrope, koji je na sednici ovog meseca ponovo podsetio da srpska vlast nije izvršila deo presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

"Reč je o uspostavljanju mehanizma koji bi bio nadležan da roditeljima koji su u istoj ili sličnoj situaciji kao Zorica Jovanović pruži individualne odgovore koji se odnose na sudbinu njihove dece", rekao je za medije Danilo Ćurčić, pravni savetnik „Jukoma”.

 Zorica Jovanović je, podsećamo, u septembru 2013. godine dobila presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je zaključio da naša zemlja nije ponudila adekvatne odgovore i istragu u vezi sa njenim sinom rođenim 1983. godine u porodilištu u Ćupriji. Za njega joj je rečeno da je umro, ali nikada nije dobila kompletnu dokumentaciju o njegovoj smrti, niti je porodica dobila telo bebe da bi je sahranila. Sud je zaključio da je Jovanovićevoj oštećeno pravo na porodični život i istom presudom obavezao Srbiju da u roku od godinu dana odgovori majci šta se desilo sa njenim detetom. Takođe, našoj državi je naloženo da pokrene mehanizam za rasvetljavanje sudbine ostalih beba, čiji su se roditelji obratili međunarodnom sudu. Ovaj mehanizam, međutim, do danas nije pokrenut.

"Imajući u vidu da država godinama ne rešava problem nestalih beba i izvršenje presude, roditelji pokušavaju da dobiju zaštitu pred međunarodnim sudovima i telima koja su zadužena za zaštitu ljudskih prava. Problem se može rešiti samo iskrenim i ozbiljnim konsultacijama sa roditeljima, poštovanjem specifičnosti koje postoje u ovim slučajevima kao i striktnom primenom međunarodnog prava ljudskih prava", objašnjava Ćurčić.

 Predlog zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru, po oceni ovog pravnika, nije dobar upravo iz razloga koji navode i roditelji – njime se neće saznati istina već će se u ogromnom broju slučajeva utvrditi da nema dovoljno informacija o sudbini novorođenčadi za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji. U nacrtu zakona predloženog srpskom parlamentu nema pomena DNK registra roditelja koji veruju da su im bebe ukradene, kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba dodajući da je više puta traženo da se kod nas uvede ovakav registar.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.