Ukrajina pred političkim zemljotresom

Izvor: RTS, 20.Apr.2019, 15:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina pred političkim zemljotresom

Čežnja mnogih Ukrajinaca za novim političkim licima povećava šanse komičara Volodimira Zelenskog u drugom krugu predsedničkih izbora. Ankete pokazuju da aktuelnom predsedniku Petru Porošenku samo čudo može pomoći da sustigne Zelenskog, navodi "Dojče vele".
U >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ukrajini je raspoloženje pred drugi krug predsedničkih izbora, koji se održava u nedelju, napeto kao tokom demonstracija opozicije u zimu 2014. godine. Unutar porodica, na poslu, a pre svega na socijalnim mrežama se raspravlja, vređa, prijateljstva pucaju.

Razlog za takvo uzbuđenje je sve izglednija pobeda televizijskog komičara Volodimira Zelenskog. Sudeći po nedavnim anketama, Zelenski će imati 60 odsto glasova, a Porošenko upola manje. Sa približno velikom razlikom Zelenski je osvojio pobedu i na prvom glasanju 31. marta – kada je za njega glasalo oko 30 posto birača.
Rezultati prvog kruga pokazuju da su pristalice Zelenskog rasprostranjene širom zemlje. To je redak slučaj za ukrajinske prilike, ipak, za sada se ne može govoriti o miru u društvu. Naprotiv, mržnja je u vazduhu. Mnogi iz različitih razloga mrze Porošenka i priželjkuju njegov poraz, iako neki ni Zelenskog ne smatraju puno boljim. Ostali, koji spadaju u očajnu manjinu, nasilno nasrću na birače Zelenskog.
Zašto je Zelenski tako omiljen
Volodimir Zelenski, koji je pred Novu godinu iznenađujuće najavio svoju kandidaturu, za nekoliko meseci je za široki sloj biračkog tela postao nosilac nade. Njegova uporišta su u istočnoj i južnoj Ukrajini, gde mnogi građani govore ruski jezik i koji se, između ostalog, osećaju ugroženim naglim širenjem ukrajinskog jezika i kulture tokom poslednjih godina.

Zelenski potiče odande, govori ruski i tamo ga doživljavaju kao svog čoveka. Ali ovaj komičar bi mogao da se probije čak i u centralnim i nekim zapadnim delovima zemlje.
Njegove najveća prednosti su to što je poznat i omiljen komičar, što nije blizak politici. Nakon decenija političkih turbulencija i skandala s korupcijom, čežnja mnogih Ukrajinaca za novim licima toliko je postala velika da su se upustili u eksperiment s političkim novajlijom na čelu države.
Zelenski je očito profitirao od jedne od svojih uloga. U televizijskoj seriji "Sluga naroda" on tumači učitelja koji postaje predsednik. Njegov populistički govor mržnje o "korumpiranim i pohlepnim" ukrajinskim političarima, u seriji koncipiranoj poput bajke, jednostavno je pogodio nerv Ukrajinaca.
Porošenko se bori pribijen leđima uza zid
Te tri sedmice između dve runde glasanja na mnoge pomatrače su ostavile čudan utisak. Zelenski se osećao sve sigurnijim u pobedu i jedva da je vodio izbornu kampanju. Ovaj 41-godišnjak se svojim pristalicama obraćao uglavnom putem ironičnih video-poruka na društvenim mrežama i skoro da nije davao intervjue. Danima je zbijao šale na račun testa kandidata na drogu i alkohol (sprovedenog na zahtev Zelenskog).

Porošenko (53) je delovao kao da je opsednut, ispunjavao je skoro sve zahteve Zelenskog i u nekim aspektima je čak pokušavao da ga kopira – slao je stikere sa svojim fotografijama i sloganima na popularnom mesindžeru Telegram. Ali njegovi stikeri deluju prevaziđeno. Osim toga, Porošenko na Telegramu ima oko 53.000, a Zelenski više od 145.000 pratilaca.
Ankete pokazuju da Porošenku samo čudo može pomoći da sustigne Zelenskog. Propala je i njegova prvobitna strategija da svog protivnika predstavi kao marionetu ruskog predsednika Vladimira Putina. Posle pet godina na vlasti, Porošenko sada mora shvatiti da su za sve siromašnije građane njegova spoljnopolitička dostignuća, poput bezviznog režima sa EU, manje važna od povećanja cene gasa.
Porošenku su naštetile i mnoge optužbe za korupciju protiv ljudi iz njegovog okruženja. I zbog toga je politički sve usamljeniji. Većina vodećih političara očigledno očekuje pobedu Zelenskog – i čeka.
Turbulentna vremena na horizontu
Ako Zelenski stvarno pobedi, Ukrajinu bi mogla zahvatiti turbulentna vremena, procenjuju pomatrači u Kijevu. Spektar tih predviđanja se kreće od prevremenih parlamentarnih izbora do ustavne reforme i preraspodele vlasti, pa sve do novih nasilnih uličnih demonstracija.
Ovo poslednje bi se moglo očekivati ukoliko se Zelenski okrene od dosadašnje prozapadne politike i pokrene približavanje Rusiji. On sam se, pak, izjasnio za put Ukrajine prema Evropskoj uniji, a u smeru Moskve je signalizovao spremnost na kompromis.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.