Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2012, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska sudi bivšem predsedniku pučisti

04.04.2012. -

U Ankari počinje sudski proces protiv bivšeg predsednika zemlje Kenana Evrena i bivšeg glavnog komandanta vazdušnih snaga Tahsina Sahinkaja. To su i jedini živi danas organizatori puča 1980. godine.

General Evren je predvodio puč, a zatim pobedio na predsedničkim izborima 1983., kada je vojska odlučivala koje će partije učestvovati. Posle puča je bilo zatvoreno oko pola miliona ljudi, mnogi su mučeni, nekoliko desetina ljudi je ubijeno bez suda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i istrage.

Generali se okrivljuju za zločine protiv turske države i svrgavanje legitimnih vlasti. Preti im doživotni zatvor. To je prvi slučaj u Turskoj da se sudi bivšim državnicima pučistima. Do 2010. godine popravke ustava koje su uneli sami pučisti su im garantovale imunitet od sudskog gonjenja.

Izvor: Golos Rossii
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.