Obama u utorak postaje predsednik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama u utorak postaje predsednik

VAŠINGTON - Pobednik na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, u utorak 20. januara tačno u podne položiće zakletvu kao 44. predsednik SAD i time zvanično preuzeti dužnost od Džordža Buša.

Amerika će tim činom dobiti do sada najmlađeg i prvog u istoriji predsednika afričkog porekla, a svet sa nadom očekuje da će dolazak novog lidera na čelo Bele kuće pomoći u prevazilaženju aktuelne svetske ekonomske krize i doprineti smirivanju brojnih kriznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žarišta širom planete.

Istoričari kažu da je inauguracija prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona 1789. u Njujorku bila skroman događaj. U današnje vreme, svečano ustoličenje novog američkog lidera je višednevna svečanost koja podrazumeva paradu, koncerte i brojne balove.

Inauguracija Obame najskuplja u istoriji

Prema predviđanjima analitičara, inauguracija Obame biće najskuplja u istoriji, uprkos ekonomskim teškoćama sa kojima su SAD suočene, a ukupni troškovi za te svrhe procenjuju se na 160 miliona dolara.

Proslave povodom stupanja na dužnost prvog predsednika koji nije belac trajaće gotovo pet dana, uz rekordan broj učesnika od 1,5 do dva miliona ljudi.

Centralni događaj je zakletva, koju predsednik tradicionalno polaže pred Vrhovnim sudijom SAD ispred zdanja američkog Kongresa, i inauguracioni govor, kojim novi američki lider saopštava u kom pravcu namerava da vodi zemlju naredne četiri godine.

Obama će zakletvu položiti na Bibliji koju je 1861.godine prilikom inauguracije držao Abraham Linkoln.

Kao prvi afro-američki predsednik, Obama ima poseban odnos prema herojskom vođi iz američkog građanskog rata, kojim je okončano crnačko ropstvo u toj zemlji, ali trenutak u kome Obama polaže zakletvu mnoge više podseća na vreme kada je to učinio jedan drugi veliki američki predsednik - Frenklin Delano Ruzvelt.

Baš kako i današnji američki predsednik, Ruzvelt je 1933. u vreme velike ekonomske krize imao za zadatak da umiri javnost da će sve biti u redu uprkos ekonomskoj depresiji.

"Nemamo čega da se plašimo osim nas samih. Ova velika nacija je opstala i opstaće, mi ćemo se oporaviti i prosperirati," rekao je on.

Inauguracija za Amerikance važna tradicija

Nezavisno od dometa predsedničkih govora, sama inauguracija je za Amerikance važna tradicija koja svedoči o demokratskom kontinuitetu i mirnom transferu vlasti u njihovoj zemlji.

Ove godine inauguraciju će pratiti niz propratnih manifestacija koje počinju već tokom vikenda.

Početak svečanosti biće označen danas besplatnim koncertom na otvorenom prostoru ispred Linkolnovog memorijala u centru Vašingtona.

Učestvovaće muzičke zvezde Bijonse, Bono, Šeril Krou, Herbi Henkok, Šakira, Brus Springstin, Džejms Tejlor, Stivi Vonder, Ašer i mnoge druge, a tekstove između numera čitaće Džejmi Foks, Kvin Latifa, Denzel Vašington.

Na dan inauguracije, u utorak, po prvi put u istoriji ovog događaja za publiku će biti otvoren čitav prostor takozvanog Nacionalnog mola - zelene površine u centru Vašingtona koja se prostire od Kapitol Hila do Vašingtonskog spomenika oko koje se nalaze najznačajniji muzeji i institucije.

Zakletvu će prvo položiti američki potpredsednik Džozef Bajden a zatim, tačno u podne, i novi predsednik SAD Barak Obama, koji će potom održati i inauguracioni govor.

Sledi blagoslov i ispraćaj dosadašnjeg predsednika Džordža Buša, posle čega će se Obama uputiti na tradicionalni ručak na Kapitol Hilu.

Svečani program na dan inauguracije obuhvatiće i nastupe slavnih muzičara, kao što su Areta Frenklin i svetski poznati čelista Jo Jo Ma.

Posle ručka sa članovima Kongresa, Obama i potpredsednik Bajden uputiće se u povorci od Kongresa do Bele kuće i sa specijalne tribine posmatrati paradu.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas inauguracija Obame

Izvor: RTV Pink, 18.Jan.2009

Obama tačno u podne postaje predsednik . . . Pobednik na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama,danas će položiti zakletvu kao 44. predsednik SAD i time zvanično preuzeti dužnost od Džordža Buša. .

Nastavak na RTV Pink...

Obama postaje predsednik sutra tačno u podne

Izvor: Blic, 19.Jan.2009, 09:37

Pobednik na američkim predsedničkim izborima, Barak Obama, u utorak 20. januara tačno u podne položiće zakletvu kao 44. predsednik SAD i time zvanično preuzeti dužnost od Džordža Buša.....Amerika će tim činom dobiti do sada najmlađeg i prvog u istoriji predsednika afričkog porekla, a svet...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.