Slovačka: Čaputova dobila prvi krug predsedničkih izbora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Čaputova dobila prvi krug predsedničkih izbora

Zuzana Čaputova dobila je prvi krug predsedničkih izbora u Slovačkoj osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen suparnik Maroš Šefčovič osvojio 18,7 procenata.

Pošto nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, njih dvoje će ići u drugi krug izbora koji će biti održan 30. marta, javio je Rojters.

Čaputova je advokat s malo političkog iskustva, inače, aktivistkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za zaštitu životne sredine i žestoka kritičarka vlade, navodi AP.

Ona se zalaže za prava homoseksualaca i protivi se zabrani abortusa.

Maroš Šefčovič, potpredsednik Evropske komisije, iskusni je političar koga podržava vladajuća stranka Smer-SD, prenosi AP.

Odlazeći predsednik Slovačke Andrej Kiska, liberalni biznismen koji se ne slaže s vladom i koji se neće kandidovati za drugi mandat, podržao je Čaputovu.

Slovački predsednik ima po ustavu više protokolarnu ulogu, ratifikuje međunarodne sporazume i imenuje najviše sudije, uključujući predsednika Vrhovnog suda, a i vrhovni je komandant oružanih snaga i ima pravo veta.

Ukupno 13 kandidata učestvovalo je na izborima za petog po redu predsednika Slovačke od sticanja samostalnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovačka: Čaputova dobila prvi krug predsedničkih izbora

Izvor: B92, 17.Mar.2019

Bratislava -- Zuzana Čaputova dobila je prvi krug predsedničkih izbora u Slovačkoj osvojivši 40,5 odsto glasova, dok je njen suparnik Maroš Šefčovič osvojio 18,7 procenata...Pošto nijedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu glasova, njih dvoje će ići u drugi krug izbora koji će biti...

Nastavak na B92...

Čaputova osvojila najviše glasova u prvom krugu izbora u Slovačkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Mar.2019

Zuzana Čaputova, advokat, ekološki aktivista i žestoki kritičar vlasti, osvojila je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj, a drugom krugu će zajedno s njom u trci biti evropski komesar za energetiku Maroš Šefčovič...Čaputova je osvojil 40,55 odsto glasova, a Šefčovič...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.