Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovaci biraju predsednika

BRATISLAVA - Građani Slovačke izjašnjavaju se danas za nekog od sedam kandidata za narednog šefa države, u prvom krugu trećih predsedničkih izbora od osamostaljivanja Slovačke Republike.

Ukoliko u prvom krugu glasanja predsednik ne bude izabran, drugi krug će najverovatnije biti održan 4. aprila, najavili su slovački mediji.

Najveće šanse ima aktuelni predsednik

Prema poslednjim rezultatima koje je prikupio Odbor za istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnog mnenja, najviše šansi za pobedu na izborima ima sadašnji predsednik Ivan Gašparovič, koji bi, prema ovim procenama, dobio oko 52,6 odsto glasova birača.

Iza Gašparoviča, pokazuje ovo istraživanje, sledi kandidatkinja opozicije Iveta Radičova sa 30,4 odsto glasova, dok bi na trećem mestu, sa 7,1 odsto, mogao da se nađe František Mikloško. Zuzana Martinakova dobila bi 4,4 odsto glasova birača, Milan Melnjik 2,3, Dagmar Bolova 1,9 i Milan Sidor 1,3 odsto.

O pitanju Kosova - ostaje isto

Kada je reč o politici prema Srbiji, posebno o pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije koju Slovačka nije priznala, ne bi trebalo da posle izbora bude promena u stavu vlade u Bratislavi, bez obzira ko će pobediti.

Slovačka je jedna od pet članica Evropske unije koje do sada nisu priznale nezavisnost Kosova, a vlada u Bratislavi više puta je naglasila da neće promeniti svoj stav o ovom pitanju.

Predvidljiva kampanja

Predizbornu kampanju, koja je završena u četvrtak ujutru, poslanici su ocenili kao "predvidljivu", jer je, kako je rekao sociolog Pavel Haulik, "pobednik veoma verovatan, iako ne siguran".

Za pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora potrebna je natpolovična većina glasova, koju, prema procenama, najverovatnije neće osvojiti nijedan kandidat.

Najverovatniji scenario je da će u drugi krug ući Gašparovič i Radičova, a za ishod glasanja 4. aprila biće odlučujuće kome su, od preostalih pet kandidata glasači poklonili poverenje u prvom krugu, kao i odziv birača, koji, kako se procenjuje, neće premašiti 50 odsto.

Sadašnjeg predsednika Ivana Gašparoviča podržava SMER, socijaldemokrate premijera Roberta Fica i Slovačka narodna stranka Jana Slota, Narodna stranka HZDS Vladimira Mečijara je kandidovala Milana Meljnika, dok Ivetu Radičovu podržavaju opozicione partije.

Mikloško je kandidat stranke Konzervativnih demokrata Slovačke, Martiakovu je predložio Slobodni forum, Sidora Komunistička stranka, dok je Bolova nezavisni kandidat.

Slovačka Republika kao samostalna država bira predsednka od 1999, a prvi se tada na ovoj poziciji našao Rudolf Šuster.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.