Sad Obama brine i za pravoslavlje

Izvor: Glas javnosti, 22.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad Obama brine i za pravoslavlje

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Barak Obama izjavio je da se zalaže za prava i nesmetani rad Carigradske patrijaršije, koju koju već dugo ugrožavaju mere turske države.

Obama je od Ankare zatražio da ponovo otvori bogoslovsku akademiju na Halki koja je nasilno zatvorena 1971. godine. Patrijaršija neprestano traži dozvolu da ova ustanova obnovi rad. Radi se o jednoj od najuglednijih pravoslavnih teoloških škola. Na njoj je svojevremeno izvesno vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << boravio i patrijarh srpski Pavle. Obama je, takođe, apelovao na turske vlasti da pravoslavnoj crkvi vrate oduzete nekretnine. Crkva čak nema status pravnog lica.

Arhiepiskop Dimitrije, egzarh Carigradske patrijaršije za Ameriku, prvi među pravoslavnim jerarsima novog kontinenta, prihvatio je molbu Obame da se uskoro ponovo susretnu, kako bi mu objasnio svoje stavove po „grčkim i pravoslavnim pitanjima“. Crkvu posebno interesuje, osim statusa Fanara, stav o rešavanju kiparskog problema i njegova pozicija u vezi grčko-makedonskog konflikta zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Arhiepiskop Dimitrije je 10. juna razgovarao i sa republikanskim kandidatom Džonom Mekejnom. Malobrojni klerici raznih pravoslavnih crkava Amerike gaje simpatije prema Obami, što on želi da ispravi. Iako u svojim nastupima uvek ima i religijske teme, pokazujući da poznaje Bibliju i Hristovo učenje, njegovo doskorašnje članstvo u malo poznatoj protestantskoj „Ujedinjenoj Hristovoj crkvi“, izazivalo je podozrenje. Pojedini klerici ove crkve svojim propovedima šokiraju konzervativne hrišćane, kakvi su i pravoslavni, a ova crkva je i pod istragom finansijskih vlasti, zbog mogućih poreskih prestupa. Obamin štab, svestan ovih rezervi, želi da popravi njegov imidž među više miliona američkih birača koji ispovedaju pravoslavlje.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.