Roditelji, nastavite da skupljate račune: U ovom mesecu ćete dobiti novac od PDV-a na bebi-opremu

Izvor: Telegraf.rs, 03.Mar.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji, nastavite da skupljate račune: U ovom mesecu ćete dobiti novac od PDV-a na bebi-opremu

Roditelji koji imaju pravo na refunaciju PDV-a za kupljenu hranu i opremu za bebe mogu da nastave da nastave da sakupljaju račune, uprkos tome što je povraćaj PDV zakonom ukinut krajem 2016. godine.

List "Danas" piše da je povraćaj PDV-a ukinut u decembru, ali će odredbe tog zakona važiti sve dok država ne usvoji Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je trenutno u fazi Nacrta prošao javnu raspravu, ali će zbog predsedničkih izbora dodatno biti odložen >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << i morati ponovo da prolazi kroz istu proceduru.

- Nacrt zakona finansijskoj podršci porodici sa decom prošao je fazu javne rasprave i dobijanja potrebnih mišljenja, ali zbog raspisanih izbora nije išao u dalju proceduru. Tekst nacrta će ponovo morati da prođe fazu dobijanja mišljenja, kako bi potom bio upućen u dalju proceduru u prvom kvartalu ove godine - navode u Ministarstvu za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Međutim, kako su izbori raspisani za april, sasvim je izvesno da zakon neće moći da uđe u dalju proceduru do kraja aprila, a na njegovo usvajanje čekaće se verovatno nekoliko meseci. Do trenutka kad parlament izglasa taj zakon, Poreska uprava će, kao i u prethodne četiri godine, biti nadležna za refundiranje PDV-a.

Rok za predaju računa koji su roditelji sakupili tokom druge polovine 2016. bio je od 1. do 15. februara i PU će uskoro znati koliko je tačno podneto zahteva i u kom iznosu. Sledeći rok za predaju računa za povraćaj PDV-a je početak jula.

Foto: pixabay.com

Savet roditeljima je da čuvaju račune na kupljenu hranu i bebi opremu, što im naravno ne garantuje da će, ukoliko novi zakon ne bude usvojen pre toga moći pravo na refundaciju i da ostvare.

Povraćaj PDV na bebi opremu uveden je 2013. godine, a pravo na refundaciju imaju roditelji čija primanja ne prelaze milion dinara godišnje. 

(Telegraf.rs / Danas)


Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.