Izvor: RTS, 19.Okt.2020, 19:58

Rekordan broj Amerikanaca odlučio se za ranije glasanje, poslednja debata može biti ključna

Dve nedelje uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, broj zaražanih od koronavirusa povećan je za 10 odsto u 38 saveznih država, a dvojica kandidata međusobno razmenjuju oštre kritike ne samo o pandemiji nego i o načinima na koji bi zemlja bila vođena ako jedan od njih dvojice pobedi. Istovremeno broj onih koji su ranije glasali dostiže rekordan nivo.
Na predizbornom skupu u Karson Sitiju u Nevadi, predsednik Tramp je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poručio da republikanci moraju da zbiju redove kako bi pobedili i nastavili, kako je rekao, sa fantastičnim rezultatima koje je ostvario u poslednje četiri godine.

"Ako glasate za Bajdena, on će predati vaše poslove Kini, predaće vašu budućnost virusu. Zatvoriće nas. Slušaće naučnike. Da sam ja u potpunosti slušao naučnike, sada bismo imali zemlju u masivnoj depresiji, a ovako izgledamo kao 'svemirski brod'. Pogledajte brojeve", poručio je Tramp.
S druge strane, predsednički kandidat demokrata smatra da je Americi potrebno vođstvo koje će deeskalirati napetosti, otvoriti linije komunikacije i doneti naciji zalečenje i nadu.
"Kandidujem se kao ponosni demokrata, ali ću voditi zemlju kao predsednik Amerike – ne crvene, ne plave države, samo Sjedinjene Države. Obećavam da ću raditi naporno, i za one koji me ne podržavaju i one koji me podržavaju", istakao je Džo Bajden.
Istovremeno, oko 28 miliona Amerikanaca iskoristilo je svoj biračko pravo, glasajući ili poštom ili na ranijem glasanju u više od 27 država. Samo u Severnoj Karolini do sada su glasala 1,4 miliona birača ili 20 odsto ukupnog biračkog tela.
Prema poslednjim anketama, Tramp na nacionalom nivou zaostaje za Bajdenom 11 odsto, a i u 12 još neodlučnih država kandidat demokrata ima blagu prednost.
Ipak, analitičari su uzdržani u pogledu anketa s obzirom na situaciju iz 2016. godine, kada su sva istraživanja javnog mnjenja davala značajnu prednost Hilari Klinton. U četvrtak je poslednja predsednička debata, koja bi mogla da odluči pobednika.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.