RRA: Nije bilo narušavanja programa

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: Nije bilo narušavanja programa

Elektronski mediji nisu, od raspisivanja izbora do predizborne tišine 4. maja, svojim emisijama predizbornog programa narušili uobičajnu programsku šemu i celinu programa, saopštio RRA. Savet je zatražio da se obezbede isti uslovi predsedničkim kandidatima tokom kampanje uoči drugog kruga predsedničkih izbora.

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) saopštio je da elektronski mediji nisu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od raspisivanja izbora do predizborne tišine 4. maja, svojim emisijama predizbornog programa narušili uobičajnu programsku šemu i celinu programa.

Savet Republičke radiodifuzne agencije zatražio je od svih emitera da tokom kampanje uoči drugog kruga predsedničkih izbora svaka emisija, na svim TV stanicama, pod istim uslovima bude stavljena na raspolaganje obojici kandidata.

Pojavljivanje jednog od kandidata bez mogućnosti da se do početka

izborne tišine za drugi krug izbora u istom terminu i istoj TV formi pojavi i drugi kandidat Savet će kvalifikovati kao "nepoštovanje principa ravnomerne zastupljenosti što za sobom povlači postupak za

izricanje mera u skladu sa Zakonom o radiodifuziji".

Kako je saopšteno posle sednice Saveta, u principu sve emisije "predizbornog programa" bile su inkorporirane u programske šeme "sa dužnom pažnjom, da je za njihovo uvođenje postojao opravdan razlog" i da njima nije narušena celina programa.

Savet je razmatrao ponašanje elektronskih medija, pre svega televizija koje imaju nacionalno pokrivanje, u pogledu programskih sadržaja koji su bili emitovani od raspisivanja izbora - 13. marta do predizborne tišine - 4. maja.

Kompletni izveštaji monitoring službe o kvantitativnom učešću učesnika izborna biće razmatrati nakon što službe završe neophodne analize, navodi se u saopštenju.

Savet RRA je razmatrao emisije koje su emiteri uveli u svoje programske šeme specijalno za izbore i u skladu sa Opšte obavezujućim uputstvom radio i televiziijskim stanicama u predizbornoj kampanji, a obeležavali su ih kao "predizborni program'.

Kao izuzetke Savet je analizirao činjenicu da je u večeri pred početak izborne tišine televizija "Pink" bitno promenila programsku šemu i emitovala uživo gostovanja predsedničkih kandidata.

Savet smatra da je interesovanje javnosti, kao i spremnost emitera da organizuje ovakav tip gostovanja, prihvatljiv razlog za bitnu izmenu programske šeme i neće pokretati bilo kakav postupak zbog toga, dodaje Savet RRA.

Analizirana je i emisija televizije "Prva" koja je u svoju programsku šemu uvrstila emisiju "Informativno veče sa Ivanom Ivanovićem". Savet RRA je konstatovao da je u odnosu na standardni program emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" ista imala promenjen naziv, termin i špicu "tako da sa radilo o specijalu, a ne redovnoj emisiji".

Savet RRA je naveo i da će nakon detaljih analiza i izveštaja službe dati svoju konačnu ocenu.

U saopštenju se podsećaju emiteri i da su obavezni da u toku predizborne kampanje u drugom krugu predsedeničkih izbora obojici kandidata obezbede jednaku i ravnomernu zastupljenost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.