Predsednik Tunisa odustao od kandidovanja zarad mira

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Tunisa odustao od kandidovanja zarad mira

TUNIS - Predsednik Tunisa Zin el Abdin Ben Ali izjavio je danas da nema nameru da se kandiduje za novi predsednički mandat i zatražio da se obustavi nasilje, obećavši potpunu slobodu informacija i pristup internetu.

Predsednik je takođe naredio je danas smanjenje cena osnovnih prehrambenih namirnica i najavio da će najverovatnije napustiti mesto predsednika, ali ne pre 2014. godine. Članovi njegove partije se zalažu da bude kandidat i na narednim predsedničkim izborima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2014. godine.

Predsednik je u televizijskom obraćanju poručio policiji da ne puca na demonstrante, pozvao i na ukidanje cenzure interneta i otvaranje mnogih političkih pitanja u zemlji u kojoj mu je, tokom poslednje 23 godine vladavine upućeno veoma malo javnih kritika.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

"Ne želim da budem doživotni predsednik i odbijam da dođem do starosne granice za to, kako je propisano Ustavom", rekao je 74-godišnji Ben Ali koji je na vlast došao 1987. i ponovo izabran 2009. na pet godina.

"Dosta je bilo nasilja i pucanja", dodao je Ben Ali na lokalnom jeziku u nameri da ga razumeju svi građani Tunisa, pošto je u toj zemlji francuski zvanični jezik.

Ben Ali je priznao da je imao progrešnu procenu socijalne krize koja potresa zemlju već više od mesec dana i da je naredio "nezavisnu istragu o odgovornosti svakog pojedinca".

Pozivajući na "primirje", Ben Ali je poručio narodu: "Razumeo sam vas" i naredio smanjenje cena šećera, mleka i hleba, preneo je AP.

"Neću prihvatiti da više i jedna kap krvi građana Tunisa bude prolivena", naglasio je Ben Ali i naložio ministru unutrašnjih poslova da spreči pucanje na demonstrante, osim u slučaju da su pripadnici snaga bezbednosti ugroženi.

Predsednik je rekao i da treba poštovati zakon po kojem je starosna granica za kandidovanje na predsedničkim izborima 75 godina, što znači da Ben Ali neće moći da se kandiduje za šesti predsednički mandat.

Nekoliko desetina demonstranata ubijeno je u sukobima s policijom u

poslednjih nekoliko nedelja. Nemiri su počeli sredinom decembra u unutrašnjosti Tunisa kada se jedan mladić demonstrativno spalio na ulici pošto mu je policija

oduzela voće i povrće koje je prodavao bez dozvole.

U glavnom gradu, Tunisu, prošle noći su ubijene najmanje četiri osobe, a četiri u gradu Douzu na jugu zemlje, u neredima i sukobima policije i mladih koji protestuju zbog nezaposlenosti i autokratije predsednika Ben Alija.

Prema podacima vlade Tunisa, do sada su u protestima, koji traju više od tri sedmice, poginule 23 osobe, dok opozicija tvrdi da je broj žrtava bar dva puta veći i da su uglavnom svi ubijeni pošto je policija otvarala vatru na demonstrante.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava veruju da je u višednevnim nemirima ubijeno najmanje 50 ljudi i da je policija upotrebila prekomernu silu protiv demonstranata.

U međuvremenu, američki Stejt department savetovao je građanima SAD da bez preke potrebe ne putuju u Tunis "zbog intenzivnih političkih i socijalnih nemira" u toj zemlji. Nešto ranije i vlade evropskih zemalja izdale su slična upozorenja svojim građanima.

Jedan demonstrant poginuo, novinar ranjen

Jedan demonstrant je poginuo, dok je jedan američki novinar ranjen, tokom nereda u glavnom gradu Tunisa, javila je danas agencija AP pozivajući se na svedoka događaja.

Kako navodi agencija, policija u Tunisu je pucala na demonstrante u blizini zgrade državnog radija, a svedok koji je zbog bezbednosti želeo da ostane anoniman, kaže da je novinar ranjen u nogu. On je rekao i da mu je delovalo da novinar nije namerno pogođen.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.