Ponta priznao poraz na izborima u Rumuniji

Izvor: RTS, 16.Nov.2014, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponta priznao poraz na izborima u Rumuniji

Rumunski premijer Viktor Ponta priznao je poraz na predsedničkim izborima, iako su izlazne ankete pokazale da su rezultati neizvesni, prenosi Rojters. Kako je istakao, neće se povući sa mesta premijera.

U drugom krugu današnjih predsedničkih izbora u Rumuniji, izlazne ankete su pokazale da su oba kandidata - aktuelni premijer Viktor Ponta i lider desnog centra Klaus Johanis - izjednačeni.

Prema jednoj anketi, Ponta ima 50,9 odsto glasova, a Johanis >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 49,1, dok su prema drugom istraživanju oni potpuno izjednačeni sa po 50 odsto glasova. Prema trećoj anketi, Johanis ima podršku 50,9 odsto birača.

Ipak, kako javlja Rojters, Ponta je pozvao Johanisa i čestitao mu na pobedi.  

Istakao je da se neće povući sa mesta premijera i da će vladajuća koalicija opstati. 

Od 14 kandidata, koliko ih je učestvovalo u prvom krugu predsedničkih izbora 2. novembra, Ponta je osvojio nešto više od 40 odsto glasova, dok je Johanisu pripalo 30,5 odsto glasova.

U Rumuniji, iako premijer ima izvršna ovlašćenja, predsednik imenuje premijera, sudije, tužioce, šefove obaveštajnih službi, a može i da zaustavi vladine predloge.

Današnji izbori smatraju se ključnim testom za Rumuniju koja, nakon dvogodišnje parališuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i Baseskua, mora što pre da sprovede reforme, naročito u javnoj administraciji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.