Policija u Belorusiji i večeras silom rasterala demonstrante

Izvor: Beta, 10.Avg.2020, 21:39

Policija u Belorusiji i večeras silom rasterala demonstrante

Nove demonstracije u znak protesta protiv rezultata predsedničkih izbora u Belorusiji, priuredjeene večeras, policija je rasturila silom, kao i u nedelju uveče koristeći suzavac i ispaljujući gumene metke, navode mediji.Jedan svedok je za AFP opisao pucnjavu i upotrebu gasa u centru Minska, glavnog grada, gde je bila velika jedinica policije. Po tom svedoku i beloruskim medijima, jedan novinar je pritom povređen.Novinar AFP-a je video stotine demonstranata u raznim delovima grada, a policija ih je hapsila.Masa manja nego u nedelju uveče tokom prethodnih protesta rasturenih silom, uzvikivala je "Sramota!" i "Živela Belorusija!", navodi isti izvor. Policija je potvrdila ruskoj agenciji TASS da je hapsila demonstrante i uveravala da je "situacija pod kontrolom".Po ruskim i beloruskim medijima, hapšenja ima i u drugim gradovima.Spontane demonstracije uz sukobe s policijom, počele su u nedelju uveče, po obljavljivanju prvih rezultata izbora, po kojima je dosadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, pobedio i po šesti put. Hiljade demonstranata policija je zasipala šok-bombama, suzavcem i gumenim mecima, desetine ljudi su povredjene i uhapšeno je više od 3.000 ljudi, saopštila je policija.Rezultate glasanja osporava opozicija koja smatra da su izbori falsifikovani.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

HAOS U BELORUSIJI: Ima mrtvih u sukobima policije i demonstranata, građani blokirali specijalce! Čuju se eksplozije

Izvor: Kurir, 10.Avg.2020

Policija je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera građane koji protestuju u centru Minska, hapšenja se nastavljaju, a kritična situacija je i u Brestu. Kako javlja beloruski MUP, najmanje jedan demonstrant je stradao tokom nereda.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.