Novi predsednik Finske

Izvor: RTS, 06.Feb.2012, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi predsednik Finske

Sauli Niniste izabran za novog finskog predsednika. Niniste u drugom krugu izbora ubedljivo pobedio kandidata Zelenih Peka Havistu.

Konzervativni proevropski kandidat Sauli Niniste izabran je za novog predsednika Finske osvojivši veliku većinu glasova u drugom krugu predsedničkih izbora. Njegov rival, kandidat Zelenih Peka Havisto priznao je poraz manje od sat posle zatvaranja birališta i rukovao se sa Ninisteom.

Niniste, bivši ministar finansija star 63 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine bio je favorit prema svim anketama. Osvojio je 62,7 odsto glasova prema 37,1 odsto, koliko je dobio njegov protivnik, saopštilo je ministarstvo pravde posle prebrojanih 95 odsto glasova.

Oko 4,4 miliona glasača bilo je pozvano danas da izađe na drugi krug izbora po izuzetno hladnim temperaturama i izabere novog šefa države koji će zameniti popularnu predsednicu Tarju Halonen. Ona nije više mogla da se kandiduje pošto je ispunila dva šestogodišnja mandata.

Prema oceni analitičara, Niniste je uživao veliko poverenje birača u periodu finansijske krize što je, kako su ankete pokazale, bila glavna briga građana.

On je bio ministar finansija od 1996. do 2003. i bio jedan od tvoraca politike usvajanja evra u Finskoj. Smatra se zaslužnim za izvlačenje zemlje iz duboke recesije tokom 1990-ih.

U prvom krugu osam kandidata je učestvovalo u izborima. Sauli Niniste je osvojio 37 odsto glasova, a Peka Havisto 18,8 odsto i ušli su u drugi krug.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konzervativac Niniste novi predsednik Finske

Izvor: Blic, 06.Feb.2012

Na današnjem, drugom krugu izbora u Finskoj za predsednika je izabran proevropski orijentisani konzervativac Sauli Niniste, dok je njegov najveći konkurent kandidat zelenih Peka Havisto priznao ubedljiv poraz, javio je AFP...Dva predsednička kandidata su se večeras zajedno pojavili na televiziji...

Nastavak na Blic...

Sauli Niniste predsednik Finske

Izvor: B92, 06.Feb.2012

Helsinki -- Na današnjem, drugom krugu izbora u Finskoj za predsednika je izabran proevropski orijentisani konzervativac Sauli Niniste...Njegov najveći konkurent kandidat zelenih Peka Havisto priznao ubedljiv poraz...Dva predsednička kandidata su se večeras zajedno pojavili na televiziji i rukovali...

Nastavak na B92...

Niinosto- konzervativni i proevropski predsjednik Finske

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Feb.2012

Sauli Niinisto, kandidat konzervativne stranke i proeuropski orjentiran političar, pobjednik je predsjedničkih izbora u Finskoj sa 62,6 posto osvojenih glasova birača. Njegov protivnik Pekka Haavisto, iz također proeuropske Zelene lige, u drugom je krugu osvojio 37,4 posto glasova. Na izbore...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.