Na predsedničkim izborima u Meksiku pobeđuje kandidat opozicione Instituciono-revolucionarne stranke E. Penja Njeta

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na predsedničkim izborima u Meksiku pobeđuje kandidat opozicione Instituciono-revolucionarne stranke E. Penja Njeta

03.07.2012. -

 Na predsedničkim izborima održanim 1. jula u Meksiku pobeđuje Enrike Penja Njeto, kandidat opozicione Instituciono-revolucionarne partije.

Penja Njeto ima 39 godina i u periodu od 2004. do 2011. bio je guverner države Meksiko. On vodi u predsedničkoj trci sa 36,79% glasova po preliminarnim zvaničnim podacima Federalnog izbornog instituta.

Do 02.45 po lokalnom vremenu u ponedeljak Fedralni izborni institut je dibio podatke sa 72394 birališta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tačnije tačno sa polovine svih glasačkih mesta u zemlji.

Najbliži konkurent Penja Njeta, kandidat levih snaga Andres Manuel Lopes Obrador za sada ima 33,2% glasova i pretiče kandidata vladajuće Partije nacionalnog dejstva – Hosefinu Vaskes Motu, koja je dobila podršku 26,25% birača. Četvrti pretendent na predsedničku dužnost je Gabriel Kuadri, koga je kandidovala stranka Nova alijansa ima svega 2,44%.

Federalni izborni institut računa da će obraditi do ponedeljak uveče po lokalnom vremenu 100% listića.

Novi predsednik će smeniti aktualnog Felipea kalderova koji predstavlja Partiju nacionalnog dejstva 1. decembra i nalaziće se na dužnosti 6 godina.

U svom prvom istuapnju posle završetka glasanja 1. jula Enrike Penja Njeto je izjavio:

Sve koji su glasali za druge kandidate želim da uverim da ću rukovoditi zemljom zajedno sa svim i za sve. Budite sigurni da ću uložiti maksimum napora kako bi dobili odgovore na sve važe zakonite zahteve. Iskreno vas pozivam da zaboravite na sva neslaganja i trenja koja su postojala za vreme ove predsedničke kampanje i u drugim slučajevima.

Može se pretpostaviti da je izbor Meksikanaca u korist kandidata opozicione Institucionalno-revolucionarne partije diktiran razočarnjem stanovništva politikom Kalderona, koji je proglasio za svoj prvoestepeni zadatak posle dolaska na vlast 2006. godien obuzdavanje divljanja organizovanog kriminala i prometa narkotika u zemlji, mada nije postigao bitne rezultate u tom poslu.

Tok izbora u Meksiku, gde je osim predsednika birano i 128 senatora i 500 poslanika donjeg doma parlamenta, pratilo je skoro 700 stranih posmatrača iz 69 zemalja, među njima i predsednik CIK Rusije Vladimir Čurov. Po njegovim rečima, izbori u Meksiku su bili nesumnjivo otvoreni i demokratski.

U intervjuu za agenciju Itar-Tas predsednik CIK je ukazao na izuzetnu organizaciju mogućnosti za izveštavanje o toku i rezultatima izbora u Meksiku, u kojima je učestvovalo 61% od 79,5 miliona zvanično registrovanih birača.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.